Računalništvo, telefonija
05.04.2017 11:22
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Švedsko podjetje zaposlenim pod kožo vstavilo čip

Švedsko podjetje zaposlenim pod kožo vstavilo čip
Švedsko podjetje zaposlenim pod kožo vstavilo čip

Švedsko podjetje Epicenter je 150 zaposlenim vsadilo miniaturne podkožne čipe, ki so le malenkost večji od zrna riža, njihov namen pa je poenostavitev vsakodnevnih opravil. Miniaturni radiofrekvenčni identifikacijski čip bo zaposlenim omogočal tako odpiranje vrat kot uporabo različnih tehnoloških predmetov v podjetju, na primer fotokopirnega stroja. Zaposleni bodo lahko s pomočjo čipa celo plačali kosilo ali naročili pijačo. S podkožnim čipom so pri podjetju Epicenter nadomestili kreditne kartice, ključe in druge identifikacijske naprave.

Ključna prednost uporabe radiofrekvenčnega identifikacijskega čipa je v tem, da lahko zaposleni upravljajo z napravami podjetja zgolj s premikom svoje roke. Poleg tega je čipe mogoče programirati, da se nanje shranijo kontaktne informacije, prav tako pa znajo »komunicirati« z aplikacijami, ki so nameščene na pametnih telefonih. Mnogi strokovnjaki so odločitev podjetja Epicenter pozdravili in so prepirčani, da bi se to moralo zgoditi že vsaj nekaj let prej.

Nad podkožnimi radiofrekvenčnimi identifikacijskimi čipi pa niso najbolj navdušeni varuhi osebnih in zaupnih podatkov. Prepričani so, da je po vsej verjetnosti le še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do kraje in zlorabe podatkov, shranjenih na podkožnih čipih. Poleg raznoraznih spletnih nepridipravov pa bi jih lahko zlorabili tudi delodajalci, ki bi preko njih v vsakem trenutku lahko preverili, koliko časa zaposleni dela, kdaj je na stranišču, kdaj na malici in še mnogo več. Ključno vprašanje je torej, kdo bo zagotovil varnost in zasebnost tistih, ki se bodo odločili za novodobni način preverjanja pristnosti.


Prijavi napako v članku