Računalništvo, telefonija
19.10.2004 09:03

Deli z drugimi:

Share

Sprehod po Britaniji s pametnim mobilnim telefonom

Pametni mobilni telefoni in GPS sistemi se počasi združujejo. Mobilni telefoni postajajo brezžična navigacijska oprema z govorečimi navodili, ki nas vodijo od vrat do vrat, skozi vsak ovinek določenega mesta. GPS je na voljo že precej časa in je postal obvezna oprema za pomorščake, popotnike, voznike in pilote. Njegova glavna naloga je, da nas pripelje od ene točke do druge. Proizvedli so ga s pomočjo satelitske lokacijske tehnologije, sprva za ameriško obrambno ministrstvo. Projekt je stal več milijard ameriških dolarjev.


Bluetooth brezžična tehnologija Multimedijska spominska kartica 256MB spominskega modula GPRS, če želimo prometna obvestila


Pametni mobilni telefoni ponujajo veliko več kot možnost telefoniranja.

Klikni in pojdi
Te dni so razvili mogočno kombinacijo zemljevidov in zanimivih točk v pametnem mobilnem telefonu za mestne prebivalce oz. popotnike. Eden izmed teh izdelkov, ki ga ponuja nemško podjetje Route 66, se imenuje Mobile Britain 2005 in je na voljo za okrog 285 evrov. Na voljo so še drugi izdelki, kot so Co-pilot, TomTom in Mapopolis. Route 66 programska oprema omogoča mobilnemu telefonu prikaz pomembnejših lokacij, kot so recimo banke, parkirišča, železniške postaje, restavracije ali bolnišnice. V vsakem trenutno lahko z ukazi mobilniku določimo izpis restavracij ali drugih lokacij na točno določenem območju. Čisto preprosto lahko izberemo tudi telefonsko številko nekega gostišča, naredimo zapis le-te in GPS nas bo vodil do zaželenega mesta. Tisti z manj tehničnimi izkušnjami bodo vsekakor potrebovali nekaj časa, da se bodo naučili uporabe vseh funkcijskih dobrot. V Britaniji GPS naprava lahko zazna približno 250.000 milj cest, preko 14 milijonov hišnih številk in več kot 70.000 pomembnih točk.


S pomočjo tipk izbiramo med željenimi potmi.

Osvetljen zaslon nam omogoča prebiranje zemljevidov tudi ponoči.

Prijavi napako v članku