Računalništvo, telefonija
03.02.2012 12:38

Deli z drugimi:

Share

Spark: Prva tablica za Linuxaše

Med Linuxaši bo zagotovo šel za med!
Med Linuxaši bo zagotovo šel za med!

Danes na trgu prevladujejo tablični računalniki, opremljeni z mobilnima operacijskima sistemoma Android in iOS. Trg tablic bo kmalu bogatejši še za izdelek, ki bo pisan na kožo ljubiteljem odprte kode. Aaron Seigo, razvijalec KDE, je namreč naznanil prihod tablice z razvojno oznako Spark, ki bo opremljena z operacijskim sistemom Linux in naprednim grafičnim vmesnikom KDE Plasma.

Tablični računalnik Spark bomo zlahka prenašali naokrog, saj bo za prikazovanje slik uporabljal 7-palčni oziroma 17,8-centimetrski zaslon. Preostala strojna oprema naj bi obsegala še gigaherčni procesor AMLogic, sistemski pomnilnik kapacitete 512 megabajtov in vgrajeni pomnilnik s štirimi gigabajti prostora. Za razširitev prostora bo moč uporabiti pomnilniško kartico SD. Za povezovanje z zunanjim svetom bo na voljo le brezžična povezava Wi-Fi.

Aaron Seigo meni, da bo tablični računalnik Spark pisan na kožo predvsem tistim programerjem, ki prisegajo na pripravo »velikih« programskih oprem z uporabo Linux orodij. Novost naj bi ameriške prodajne police ugledala še pred koncem poletja. Za tablični računalnik Spark naj bi ameriški trgovci zahtevali preračunanih 200 evrov. Pri nas naj bi se cena novica gibala okoli 260 evrov. Najbolj neučakani pa si že lahko pogledajo videoposnetek uporabe grafičnega vmesnika KDE Plasma na naslovu http://goo.gl/5k1Vn.


Prijavi napako v članku