Računalništvo, telefonija
08.01.2021 15:00

Deli z drugimi:

Share

Sony Europe najavil televizorje BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED in 4K LED s »kognitivnim procesorjem« XR

Inovativen nov procesor oponaša človeške možgane in ponuja še nevideno vseobsegajoče doživetje ogleda
Sony Europe najavil televizorje BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED in 4K LED s »kognitivnim procesorjem« XR
Sony Europe najavil televizorje BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED in 4K LED s »kognitivnim procesorjem« XR

Sony Europe je najavil prve televizorje s kognitivno inteligenco[1] na svetu. Novi televizorji BRAVIA XR spadajo v serijo televizorjev MASTER Series Z9J 8K LED, MASTER Series A90J in A80J OLED ter X95J in X90J 4K LED.

Vgrajeni »kognitivni procesor XR«, osrednji del nove serije BRAVIA XR, uporablja popolnoma nove postopke obdelave, ki presegajo običajno umetno inteligenco (UI) in so zasnovani tako, da reproducirajo, kako ljudje vidimo in slišimo – ko ljudje opazimo objekte, se nezavedno osredotočimo na določene točke. Kognitivni procesor XR z vgrajeno kognitivno inteligenco zaslon razdeli na številna območja in zazna, kje na sliki se nahaja »žarišče«. Medtem ko je običajna UI sposobna zaznati in posamično analizirati elemente slike, kot so barva, kontrast in podrobnosti, lahko novi kognitivni procesor XR hkrati navzkrižno analizira vrsto elementov, tako kot to počnejo naši možgani. Tak način delovanja medsebojno uskladi vse elemente za kar najboljši končni rezultat, kar pomeni, da je vse na sliki sinhronizirano in življenjsko – in tega običajna umetna inteligenca ni sposobna.

Kognitivni procesor XR lahko analizira tudi položaj zvoka v signalu ter tako zvok popolnoma uskladi z dogajanjem na zaslonu, obenem pa tudi pretvori katerikoli zvok v 3D prostorski zvok ter tako zagotovi vrhunski realizem z izjemno zvočno kuliso. Procesor se uči, analizira in razume izjemno količino podatkov ter inteligentno optimizira vsako slikovno piko, kader in prizor za doseganje najbolj realistične slike in zvoka, kot ga je Sony zagotavljal do sedaj.

»Namen družbe Sony je nenehno inovirati na področju tehnologije TV za omogočanje kar najboljšega doživetja ogleda,« je dejal Masaomi Ando, vodja poslovne enote za televizorje pri Sony Europe. »Zahvaljujoč procesorski moči prvega kognitivnega procesorja na svetu[2], ki presega zmogljivosti običajne umetne inteligence, lahko novi televizorji BRAVIA XR resničnost prikažejo bolje kot kadarkoli prej.«

Ključni poudarki nove serije BRAVIA XR:

BRAVIA CORE™[3]:

Storitev BRAVIA CORE™ predstavlja center zabave in je bila razvita v sodelovanju s podjetjem Sony Pictures Entertainment (SPE) z namenom dodati vrednost in prikazati edinstvena doživetja podjetja Sony. Uporabniki vseh novih modelov BRAVIA XR lahko uživajo v izboru najnovejših vrhunskih in klasičnih prednaloženih vsebin podjetja SPE[4] ter v največji zbirki vsebin IMAX Enhanced. BRAVIA CORE je prva storitev v panogi s tehnologijo Pure Stream™ in omogoča kakovost skorajda enakovredno UHD BD s pretokom do 80 Mb/s[5]. Več o tem sodelovanju si lahko preberete na: https://www.sony.net/bravia-core


Google TV: Najavljeni modeli predstavljajo tudi Google TV, popolnoma novo doživetje zabave, ki združuje filme, oddaje, neposredne prenose in vse ostalo, kar ponujajo aplikacije in naročniška razmerja[6] ter te vsebine ureja izključno za vas. Enostavno poiščite želene vsebine s prilagojenimi priporočili in ustvarite zaznamke za oddaje in filme v enem samem seznamu predvajanja (Watchlist), ki bo vseboval vse, kar si želite ogledati. Uporabniki lahko vsebine na seznam predvajanja dodajajo tudi iz svojega telefona ali prenosnika z uporabo Google Search.


Združljivost s HDMI 2.1: Vsi televizorji BRAVIA XR so združljivi s standardom HDMI 2.1, vključno s 120 sličicami na sekundo v ločljivosti 4K, spremenljivo hitrostjo osveževanja (VRR)[7], samodejnim načinom nizke zakasnitve (ALLM) in eARC ter tako podpirajo višje ločljivosti in hitrejše osveževanje zaslona, idealno za prihajajočo generacijo videoiger.


Tehnologija zvoka Sound-from-Picture Reality™: Poleg najboljše kakovosti slike v razredu, novi kognitivni procesor XR ponuja tudi neverjeten zvok z uporabo tehnologije realnega zvoka Sound-from-Picture Reality™, ki položaj zvoka uskladi s prikazano sliko na zaslonu ter tako omogoča edinstveno in resničnosti podobno doživetje.

Glasovno upravljanje: Prostoročno glasovno upravljanje, del televizorjev Sony, ki podpirajo Google TV[8], vam omogoča, da odložite vaš daljinski upravljalnik in za iskanje zabave, odgovore na vprašanja in upravljanje s televizorjem in pametnimi domačimi napravami uporabite vaš glas. Poskusite z denimo »Hey Google, turn on the TV« ali »Hey Google, what should I watch?«


Združljivost s pametnimi zvočniki: Naprave, ki so združljive s storitvama Google Assistant in Amazon Alexa[9], omogočajo predvajanje in upravljanje z videoposnetki na portalu Youtube z zvočniki Google Nest[10] in preklop med kanali ali spremembo glasnosti z Google Home in Amazon Alexa.


Slika in zvok, kot si ju je zamislil ustvarjalec: Tudi novi modeli očem in ušesom gledalcev prinašajo natančno to, kar so si zamislili ustvarjalci vsebin, kar omogočajo z načinom Netflix Calibrated, ki nudi ogled Netflixovih vsebin v studijski kakovosti, in načinom IMAX® Enhanced™, ki v domove prinaša digitalno obdelano sliko in zvok IMAX ter IMAX izboljšani način (IMAX Enhanced), ki je optimiziran za predvajanje kinematografskih vsebin.

Več TUKAJ.

[1] Vključno s procesorjem, ki navzkrižno analizira več slikovnih elementov v kombinaciji s točkami osredotočenja ter tako poustvari človeški zorni kot. Do vključno decembra 2020, ni nobena druga blagovna znamka specifično potrdila uporabo takega tipa kognitivne inteligence za njihove TV procesorje. Preverjeno s storitvijo Strategy Analytics.

[2] Od decembra 2020. Kognitivni procesor XR navzkrižno analizira več slikovnih elementov v kombinaciji s točkami osredotočenja ter tako poustvari človeški zorni kot. Preverjeno s strani storitve Strategy Analytics.

[3] Države in dostopnost bodo sporočene naknadno.

[4] Število in izbor vsebin se razlikuje med modeli in se lahko spremeni brez obvestila.

[5] Video storitev običajno potrebuje med 25 in 30 Mbps, odvisno od kakovosti internetne povezave.

[6] Za integrirane storitve Google TV veljajo pogoji, ki se lahko spremenijo ali prenehajo veljati brez obvestila.

[7] VRR potrebuje posodobitev strojne opreme.

[8] Združljive naprave potrebujejo delujočo internetno povezavo. Glasovno iskanje je na voljo z uporabo priloženega daljinskega upravljalnika in aplikacije Android TV Remote Control za Android 4.0 ali novejše različice ali z uporabo aplikacije TV SideView podjetja Sony, ki je na voljo za Android 4.0.3 in novejše ter iOS 7.0 in novejše različice.

[9] Naprave, ki so združljive z Amazon Alexa (naprodaj ločeno) in s TV aparati podjetja Sony. Za uporabo je potreben uporabniški račun pri podjetju Amazon. Za dostop do nekaterih vsebin boste morebiti morali plačati naročnino. Tako TV aparati podjetja Sony kot naprave Alexa potrebujejo delujočo internetno povezavo. Alexa ne podpira vseh funkcije pametnega doma; seznam podprtih funkcij si oglejte v seznamu delujočih funkcij za napravo Alexa. Amazon, Echo, Alexa in vsi povezani logotipi so blagovne znamke podjetja Amazon.com, Inc. ali njegovih podružnic.

[10] Zvočniki Google Nest (naprodaj ločeno). Potrebujejo združljive naprave, povezane v isto domače brezžično omrežje. Aplikacijo Google Home se lahko prenesete iz iPhone App Store ali Google Play. Veljajo pogoji uporabe tretjih strank. Za omogočanje upravljanja mora uporabnik povezati združljive naprave. Po zaključenem prenosu aplikacije, lahko funkcijo Google Home povežete z napravo Sony za dostop do funkcije glasovnega upravljanja.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem POVEM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri POVEM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem POVEM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več