Poslovne rešitve
28.06.2010 10:16

Deli z drugimi:

Share

Slovensko podjetje Arctur s pomočjo podjetja IBM uvaja superračunalništvo na trg srednje velikih podjetij

IBM-ov iDataPlex System bo omogočil do 75 % prihranka časa, potrebnega za razvoj izdelkov
Sistem iDataPlex je drugi superračunalniški sistem, ki ga bo podjetje IBM uvedlo v Sloveniji.
Sistem iDataPlex je drugi superračunalniški sistem, ki ga bo podjetje IBM uvedlo v Sloveniji.

Podjetji IBM in Arctur, eden vodilnih razvijalcev programske opreme v Sloveniji, sta razglasili svoj dogovor, da zgradita enega najzmogljivejših superračunalnikov v regiji. Arctur bo srednje velikim podjetjem omogočil zakup časa v najnovejšem IBM-ovem sistemu iDataPlex in jim pomagal pri skrajšanju časa za razvoj izdelkov do 75 %.

Podjetje Arctur pričakuje, da bodo njegove stranke uporabljale sistem IBM iDataPlex na področjih, kakršno je razvoj in testiranje novih kompozitnih materialov, ki so narejeni s kombiniranjem dveh ali več materialov z zelo različnimi lastnostmi. Ti materiali, ki so bodisi umetnega bodisi naravnega izvora, se uporabljajo v različnih panogah, na primer v letalski in vesoljski industriji, avtomobilski industriji, industriji gradnje mostov in gradbeni industriji, pomorski industriji, industriji športnega blaga in tekstilnih delov ter montažni industriji. Razvoj, testiranje in vpeljava novega izdelka iz kompozitnih materialov lahko trajajo tudi do 12 mesecev. Možnost izvajanja obsežnih simulacij na superračunalniku, posebno v mikro oziroma nano obsegu, lahko strankam prihrani celo do 75 % časa, potrebnega za razvoj.

IBM-ov superračunalnik iDataPlex, ki deluje v operacijskem sistemu Linux, bo zmožen opraviti približno 10 trilijonov izračunov na sekundo (rpeak teraflopi), po pričakovanjih pa naj bi v prihodnosti zmogljivost narasla na 25 teraflopov. Računalnik izkorišča najnovejše Intelove šestjedrne procesorje ter tehnologijo QDR InfiniBand v IBM-ovi zasnovi, ki drastično izboljšuje zahteve na področju energetske učinkovitosti in hlajenja.

iDataPlex kar najbolj povečuje učinkovitost porabe energije, in sicer z inovativnimi tehnikami hlajenja, kakršna je IBM Rear Door Heat eXchanger. Ta plošča na hrbtni strani enote je hlajena s tekočino, lahko odpravi potrebo po klimatskem hlajenju za računalniške sobe in omogoči operacije na sobni temperaturi. En sam strežniški iDataPlex 2U odlikuje petkrat večja računalniška zmogljivost kot običajni strežnik, obenem pa porabi 40 % manj energije.

Sistem iDataPlex je drugi superračunalniški sistem, ki ga bo podjetje IBM uvedlo v Sloveniji. Leta 2008 je Turboinštitut nabavil LSC Adrio, 2,048-jedrni sistem z 256 IBM-ovimi strežniki BladeCenter na osnovi operacijskega sistema Linux, ki je bil v tistem času najzmogljivejši superračunalnik na območju jugovzhodne Evrope.


Prijavi napako v članku