Računalništvo, telefonija
05.04.2011 08:48

Deli z drugimi:

Share

Slovenski jezik povzročil preplah pri uporabnikih prenosnikov Samsung

Tresla se je gora, rodila se je miš.
Tresla se je gora, rodila se je miš.

Pred kratkim smo poročali, da je računalničar Mohamed Hassan na trdih diskih prenosnih računalnikov Samsung R525 in R540 našel prednameščen program za skrito beleženje vnosov (keylogger). Tu naj bi šlo za škodljivo programsko kodo Starlogger, ki se povsem neopazno zažene ob vsakem zagonu računalnika. Ta beleži prav vse vnose, ki jih opravimo preko tipkovnice. Poleg tega lahko še v prednastavljenih časovnih razmikih svoje »zabeležke« razpošilja na izbrane elektronske naslove.

Podjetje Samsung je takoj po prijavi nemudoma uvedlo notranjo preiskavo z namenom, da bi zadeli prišlo do dna. In to mu je tudi uspelo. Natančna preiskava primera je namreč pokazala, da je »okužbo« prenosnika povzročila protivirusna rešitev VIPRE. Ta je lažni alarm (false positive) generiral pri pregledu mape, v katero Microsoftova programska oprema Live Applications shranjuje regionalno podporo za slovenščino. Torej bi lahko celo rekli, da je »incident« mednarodnih razsežnosti povzročil slovenski jezik.

Podjetje Samsung je takoj zatem pripravilo izjavo za javnost, da so vsi njegovi prenosniki neoporečni oziroma nimajo nameščene škodljive programske kode. Podjetje GFI je medtem za protivirusno rešitev VIPRE že pripravilo ustrezen popravek. Iz tega primera smo se dejansko naučili, da protivirusne rešitve niso vedno zanesljive. Včasih nas lahko celo zavedejo in po nepotrebnem povzročijo paniko globalnih razsežnosti.


Prijavi napako v članku