Računalništvo, telefonija
26.02.2021 06:52
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung z lastnim procesorjem za osebne računalnike

Samsung Exynos 2200 naj bi poganjal operacijski sistem Windows 10.
Samsung Exynos 2200 naj bi poganjal operacijski sistem Windows 10.

Kar nekaj naprednih uporabnikov prenosnih računalnikov se zanima za sisteme z operacijskim sistemom Windows 10, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesor s sredicami podjetja ARM. Ti izdelki so namreč postali povsem primerljivi z osebnimi računalniškimi sistemi, in to predvsem na račun vse bolj zmogljivih mobilnih procesorjev. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko za nameček z njimi poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice.

Kot kaže, bo na to področje vstopilo tudi podjetje Samsung, in sicer z lastnim procesorjem Exynos 2200. Čeprav o novem procesorju še ni znanega veliko, je že sedaj jasno, da se računalniški gigant zgleduje po konkurenčnem podjetju Apple, ki je pred kratkim pripravilo lasten procesor M1. Novost so uporabniki sprejeli z odprtimi rokami, saj dosega trikrat večjo zmogljivost v primerjavi s štirijedrnim procesorjem Intel, ki je bil vgrajen v prejšnji generaciji Applovih računalnikov.

Precejšnjih izboljšav zmogljivosti je bila deležna tudi vgrajena grafična rešitev, saj naj bi ponujala do šestkrat večjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo. S to potezo se je Apple rešil odvisnosti od podjetja Intel, s tem pa je pridobil tako na večji fleksibilnosti kot na zmanjšanju stroškov. Na to seveda računajo tudi pri Samsungu.


Prijavi napako v članku