Življenjski slog
27.05.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Robotski sesalniki Roomba so kar na enkrat postali pametnejši

Tako kot kakovostna metla ni zadostno jamstvo, da bodo vaša tla vedno čista, se tudi robotski sesalnik Roomba ne more zanašati samo na kakovostne krtače, odlične filtre in visoko sesalno moč. Potreben je še kanček pameti!

Sami najbolje vemo, kako se lotiti čiščenja. Odgovori na vprašanja, v katerem prostoru bomo začeli, koliko časa jim bomo namenili, kako premikali glavo sesalnika pred seboj in podobno, so za nas logični. Skoraj podzavestni. Medtem ko so za robota nerešljiva težava. Na srečo lahko govorimo v pretekliku, saj je ameriški izdelovalec priljubljenih domačih pomočnikov, podjetje iRobot svoje izdelke začelo opremljati z operacijskim sistemom iRobotOS. Slišati je zapleteno. Vendar ni. Daleč od tega. Poleg sposobnosti, da se robot uči na podlagi preteklih dejanj, je zaradi novosti robot preprostejši za uporabo in bolj samozadosten. Ali ni natanko to tisto, kar si želite? Da se ne upadate preveč z »zdravjem« robota, umikanjem predmetov s tal in razmišljanjem, po kakšnem sistemu naj robot čisti, saj veste, da bo večino odločitev sprejel sam oziroma vas obvestil, ko bo potreboval vašo pomoč. Tako kot vsak zaupanja vreden pomočnik.

Robotski sesalniki iRobot, izjema so starejši in osnovni modeli, naredijo zemljevid (tloris) prostora, ki ga nato spravijo v svoj spomin. Takšen je na primer Roomba i7150, ki ga v trenutni akcijski ponudbi dobite po nadvse ugodni ceni. Natančen tloris je zanj in za nas izjemnega pomena. Ne samo, da ga zlahka pošljete preko aplikacije ali z glasovnim ukazom Googlovemu digitalnemu pomočniku ali Aleksi samo v izbrano sobo, po tleh preprosto »rišete« površine posebnega pomena, na primer okoli jedilne mize ali površine, ki so zanj prepovedane. Najboljše pa je, da ko je to enkrat narejeno, se vam s tem ni treba več ubadati. Tudi, ko boste postavili novo omaro, ali kateri drugi kos pohištva, ali obstoječega odstranili, bo robot to samodejno upošteval.

Priljubljeni domači pomočniki nudijo veliko možnosti, kdaj naj sesajo. Najbolj preprosto ga je zagnati preko aplikacije ali pritiskom gumba na telesu robota. Ampak to sta res osnovni možnosti, ki ju ne priporočamo. Če boste to pozabili storiti, bodo tla ostala takšna, kot so bila. Nasmetena in umazana. Primernejše je, da nastavite urnik sesanja, po možnosti čisto vsak dan, ali vklopite funkcijo, ki zažene robota, ko odidete od doma in ga ustavi, ko se vrnete. V tem primeru ga nikdar ne boste videli delati, videli boste le rezultat. Bleščeče čista tla. Zahtevnejšim priporočamo kombinirani robotski sesalnik Roomba Combo j9+ s priključno postajo, ki izprazni košek za smeti in napolni posodo za vodo, ki jo potrebuje za brisanje tal z vlažno krpo.

Najlepše, a ne zadnje, česar je sposoben operacijski sistem iRobotOS, smo pustili za konec. Roboti, kot je na primer Roomba Combo j5+, ponujajo na vašo kožo pisane predloge za čiščenje. To je mogoče, ker se bo robot naučil, kako ga najraje uporabljate in ob posebnih časih leta, kot sta sezona alergij ali čas, ko ljubljenček menja dlako, predlagal dodatna čiščenja. Vse, kar morate v tem primeru narediti, je sprejeti njegova priporočila.

Opisane višje funkcije so nadgradnja funkcijam in sposobnostim, kot sta zaznava bolj nasmetene površine (Dirt Detect) ali sob (Dirt Detective), ki skupaj učinkovitost sesanja in v primeru kombinirane naprave tudi brisanja, dvignejo v višave. Pri tem ni zanemarljiv siceršnji algoritem sistematičnega premikanja po prostoru, ki zagotovi, da bo Roomba čistila tik ob robovih sob, se stisnila skozi ozke prehode in prodrla skozi do tal segajoče zavese ali posteljne prevleke, kar nekaterim tekmecem še vedno povzroča nerešljive težave.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki Roomba robotski sesalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več