Digitalizacija
Avtomoto
Življenjski slog
Varnost
15.04.2022 11:25

Deli z drugimi:

Share

Rezervni kodiran ključ je obvezna oprema

Avtomobilski ključi so postali mini računalniki, polni tehnologije, zato izdelava novih ni nujno enostavna in poceni. Stroški so lahko enormni. Temu pa se lahko izognete, če pravočasno poskrbite za preventivo.

Avtomobilski ključi so poleg telefona, denarnice in ključev stanovanja naša obvezna oprema. Brez njih smo v trenutku izgubljeni in lahko v večini primerov kar takoj začnemo prilagajati dnevni urnik.

Ker so avtomobilski ključi vse bolj napredni, je pomembno, da imamo poleg ključa, ki ga uporabljamo, vsaj enega rezervnega, ki je kodiran. To lahko spoznamo na lep ali grd način. O tem smo se pogovarjali s strokovnjaki podjetja Ključek d.o.o.

Kakšen je bil napredek na področju avtomobilskih ključev v zadnjih 20-30 letih?

Napredek pri avtomobilskih ključih je v zadnjih letih zelo velik. Bila so obdobja, ko je bilo kopije težje ali lažje urediti, a vedno smo se prilagajali. Kar se tiče daljincev, pa je dolgo veljalo, da jih je bilo možno dobiti in programirati samo na pooblaščenem servisu, šele od nedavnega pa lahko večino avtomobilskih daljincev izdelamo tudi bolj specializirani ključarji. Enako v zadnjem času velja tudi za tako imenovane pametne ključe, vključno za vozila višjih razredov in premium znamk.

Kaj pa potrebuje stranka, ko pride k vam po pomoč?

Veliko ključev lahko izdelamo samo na podlagi samega ključa, vendar je vseeno najbolje priti do nas z avtomobilom, da delovanje preizkusimo v praksi. Za izdelavo ključev z daljincem in pametnih ključev vedno potrebujemo tudi vozilo, saj se ti ključi programirajo v vozilu in jih ni možno kopirati oziroma klonirati. Za večino pametnih ključev in vse pogostejših daljincev imamo na zalogi ključe, povsem enake originalu ali celo originalne ključe, saj so v nekaterih primerih le ti ustrezni za programiranje na vozilo. Večinoma pa imamo v ponudbi univerzalne daljince različnih oblik, ki navadno celo presegajo kvaliteto originala za neprimerljivo nižjo ceno.

Ohišje ključa se sčasoma obrabi, zasledil pa sem, da nudite tudi zamenjavo.

Res je, avtomobilski ključi so neprestano v uporabi, preživeti morajo na tisoče pritiskov na gumb, padce in tako dalje. Večinoma se obrabijo gumbi. V primeru, da se takšen daljinec še naprej uporablja, se poškoduje tudi mikrostikalo na vezju, v ključ vstopita prah in vlaga. Zato svetujemo, da se obrabljeno ohišje čim prej zamenja, saj se škoda in s tem strošek v nasprotnem primeru le povečujeta. Ker pooblaščeni servisi ne ponujajo popravil ali menjave ohišij, ampak samo izdelavo celotnega ključa, so popravila pri nas neprimerljivo cenejša, včasih celo pet do desetkrat. Mi lahko odpravimo večino napak, tako menjavo celega ohišja kot menjavo mikrostikal ali baterij. Kot novost v naših poslovalnicah ponujamo tudi silikonske ovitke ključev, ki podobno kot pri mobitelih, občutno podaljšajo njihovo življenjsko dobo.

Kakšne so okvirne cene izdelave kopije oziroma rezervnega ključa?

Pri kodiranih ključih je načeloma tako, da smo občutno cenejši od pooblaščenih servisov, saj se pri nas cene gibljejo okvirno med 45 in 200 evri. To je cena ključa s kodiranjem in izdelavo. Pri pooblaščenih prodajalcih morate biti previdni, saj pogosto navedejo samo ceno ključa. Pri daljincih in pametnih ključih je zelo različno, saj imajo nekatera podjetja zelo drage nadomestne dele, tam je razlika v ceni toliko večja. Nekatere cene originalnih daljincev in pametnih ključev pa so že v osnovi precej ugodne. Lahko poudarim, da pri nas daljinec izdelamo praktično takoj, saj imamo vse potrebno vedno na zalogi.

Vse kaže, da bomo v prihodnosti namesto ključev v ta namen uporabljali aplikacijo na mobilnem telefonu. Kako varno bo to po vašem mnenju?

Že zdaj so nekateri ključi pravo čudo tehnike, saj z njimi lahko na daljavo že upravljamo nekatere funkcije v avtomobilu, kot je upravljanje klimatske naprave ali celo premikanje vozila iz parkirnega mesta ali garaže. Logično je, da se bo pojavljalo vse več sistemov, s katerimi bomo lahko avto odklepali in vžigali kar preko telefona. Naj poudarim, da tudi mi že ponujamo sistem z Bluetooth vmesnikom, da nekatere avtomobile lahko odklepate že s pomočjo telefona, možna je tudi funkcija samodejnega odklepanja in zaklepanja, ko se avtu približamo ali oddaljimo. Je pa tako, da bolj kot se tehnologija razvija in bolj kot je vse skupaj povezano, več je možnosti, da nepridipravi najdejo napake proizvajalcev in dobro tehnologijo zlorabijo.

Ali poleg ključev ponujate še kakšne druge storitve za vozila?

Pojavlja se vrsta napak na elektronskih modulih in raznih elektronskih ključavnicah, ki jih lahko z našo opremo in znanjem odpravimo. Z najnovejšo opremo lahko tudi optimiziramo računalnik vozila ter tako povečamo njegovo moč.

Več najdete na www.kljucek.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
SoftwareOne je vodilni globalni ponudnik celovitih rešitev in storitev na področju programske opreme in oblaka, ki na novo določa, kako podjetja razvijajo, kupujejo in upravljajo ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več