Računalništvo, telefonija
Programska in razvojna orodja
24.05.2024 07:07

Deli z drugimi:

Share

»Rešitve, ki rastejo z vami«

Pogovarjali smo se z Vladom Gobcem, lastnikom podjetja Pro-bit programska oprema d.o.o., v katerem že 35 let tržišču ponujajo poslovno programsko opremo.

Njihove stranke so predvsem bolj zahtevna mala in srednja podjetja, pa tudi mnogi javni zavodi.

Kje vi vidite vašo konkurenčna prednost?

Že 10 let ponujamo rešitve v spletni tehnologiji, ki lahko tečejo tako v oblaku kot na lokaciji uporabnika. Mnogi uveljavljeni slovenski ponudniki tega prehoda niso zmogli. Tako še vedno obstaja na trgu nekaj razširjenih, a zastarelih programskih rešitev, v katere  je težje integrirati povezave do sodobnih modulov tretjih ponudnikov, kot so spletne trgovine, B2B portali, planiranje proizvodnje, kontrola kvalitete, evidenca delovnega časa, dokumentacijski sistemi, napredni moduli s področja upravljanja s človeškimi viri in podobno. Enako velja za vključevanje modulov oziroma metod umetne inteligence.

Število slovenskih ponudnikov poslovne programske opreme na slovenskem trgu iz leta v leto pada. Nekateri podjetja prodajajo, ker so pred upokojitvijo in nimajo naslednikov, drugi pa niso zmogli investicije v ponovni razvoj programske opreme v spletnih tehnologijah in se preprosto prodajo tujim večjim ponudnikom. Tako vedno več ponudnikov ukinja nadaljnji razvoj svojih rešitev in prevzema zastopstvo za tuje rešitve.

 Kaj pa veliki mednarodni ponudniki? So vedno zanesljiva rešitev?

Seveda pa na našem trgu deluje tudi nekaj velikih mednarodni ponudnikov, ki na prvi pogled zaradi svoje razširjenosti v svetu veljajo kot varna naložba, saj vam lahko ponudijo preizkušene rešitve, ki so nekje drugje v svetu prilagojene za vašo industrijo. Prevzeti programsko opremo, ki podpira delovanje vaših konkurentov v tujini, pa še ni zagotovilo, da bo rešitev tudi pri vas uspešna. V današnjem globalnem svetu so pogosto edina konkurenčna prednost vaši procesi, se pravi, če hočete biti uspešni, morate delati drugače, bolje kot vaša konkurenca. Zato pa potrebujete programsko opremo, ki je prilagojena vašim inovativnim procesom, kar pa vam velik svetovni ponudnik težje zagotovi, še posebej če rešitev implementira manj izkušen lokalni implementator.

Še posebej pogosto pa so tuji ponudniki manj uspešni v slovenskem javnem sektorju, ki ima veliko specifičnih zahtev.  V zadnjih letih smo zasledili kar nekaj neuspešnih projektov velikih svetovnih ponudnikov v slovenskem javnem sektorju, še posebej na področju zdravstva, kar je v nekaterih primerih privedlo do prekinitev pogodb in velike poslovne škode po več letih truda tako implementatorjev kot uporabnikov. Tudi pri instalacijah v izobraževalnem sistemu je bilo zaznati ogromno težav, predvsem pa nezadovoljstva uporabnikov. Težko je verjeti, da so rešitve ponudnikov, ki imajo na tisoče instalacij po svetu tehnično ali vsebinsko slabe. Verjetno gre vzrok iskati v posebnostih slovenske zakonodaje in procesih v slovenskih javnih zavodih, ki jih implementatorji enostavno ne zmorejo urediti, ker nimajo dovolj izkušenj oziroma tudi vpliva na globalni razvoj produkta, ki ga prodajajo.

Je torej ena vaših največjih prednosti prav poznavanje lokalnega okolja?

Naša glavna kvaliteta poleg tehnične odličnosti je, da na podlagi 35 letnih izkušenj poznamo lokalno problematiko in smo navajeni in pripravljeni prisluhniti uporabnikom. Seveda pa pri tem uporabnikom tudi priporočamo najboljše prakse, do katerih  smo prišli v letih našega obstoja.

Tudi če v začetku naša programska oprema ne podpira specifičnih procesov, ki so morda zelo pomembni za kupca, vedno poskrbimo, da naredimo projekt do konca. Verjamemo v tesno sodelovanje in razumevanje  potreb ter ciljev naših strank.  Z našim strokovnim znanjem in nenehnim vlaganjem v inovacije želimo biti našim strankam ključni partner na poti do digitalne transformacije in poslovne odličnosti. Ustrezno pa poskrbimo tudi za vaša hčerinska podjetja na področjih bivše Jugoslavije.

Na kakšen način pa lahko prilagodite rešitve specifičnemu podjetju?

Delujemo pod sloganom “Rešitve, ki rastejo z vami”,  kar pomeni, da smo razvili rešitev Pro.4, ki se prilagaja specifičnim potrebam in rasti vaše organizacije. Naša platforma Pro.4 je zasnovana tako, da omogoča enostavno prilagajanje in nadgradnjo glede na nove poslovne zahteve in tehnološke trende.

Naše poslanstvo je omogočati uporabnikom večjo učinkovitost poslovnih procesov s pomočjo celovitih ERP rešitev.

Naša vizija je postati vodilni partner inovativne skupnosti, ki ustvarja vitke procese in integrirane informacijske rešitve za srednje in manjše organizacije v srednji Evropi.

Uspeh naših strank je naš uspeh. Zato se veselimo priložnosti, da tudi vaši organizaciji omogočimo izkušnjo brezhibnega in učinkovitega poslovanja z našo rešitvijo Pro.4. Stopite z nami na pot digitalne preobrazbe in skupaj ustvarimo boljšo prihodnost vaše organizacije.

Več o rešitvah lahko najdete na pro-bit.si


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Pro-Bit d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Pro-Bit d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Pro-Bit d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več