Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
30.05.2023 08:25
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Profesionalni fotograf je primerjal kamere telefonov vivo X80 Pro in vivo X90 Pro

Vrhunska kamera vodilnega telefona X90 Pro z dodatno in izboljšano zmogljivostjo nadgrajuje izjemno kakovost fotografij svojega predhodnika.
Vlad Eftenie, profesor arhitekture in profesionalni fotograf

Nobenega dvoma ni, da so se zmogljivosti fotografiranja in snemanja videov s pametnimi telefoni v zadnjih letih občutno izboljšale. Koliko sprememb pa lahko opazimo v eni sami generaciji? Nekateri trdijo, da so v tako kratkem času vidne le manjše, »kozmetične« spremembe, večjih pa ni. Kdo drug bi bolje raziskal (opazen) napredek iz generacije v generacijo kot izkušen fotograf? In kako se »novinec« vivo X90 Pro kosa s svojim predhodnikom X80 Pro, ki ga je več ključnih evropskih medijev razglasilo za najboljšo napravo s sistemom Android za fotografiranje?

Spoznajte Vlada Eftenieja, profesorja arhitekture in profesionalnega fotografa

Vlad Eftenie je avtor in soavtor številnih razstav urbane fotografije in arhitekture v Romuniji in tujini ter predavatelj na Katedri za sintezo oblikovanja na Univerzi za arhitekturo in urbanizem Ion Mincu v Bukarešti. Je dobitnik številnih nagrad, npr. na mednarodnem natečaju urbane fotografije CBRE leta 2011. Je član  uradne ekipe fotografov festivala Enescu, Forbes Romunija pa ga je uvrstil v Forbsovo galerijo herojev 2016. Profesor Eftenie je imel med fotografiranjem na živahnih pomladnih ulicah Bukarešte zahtevno nalogo primerjati zmogljivosti telefonov X80 Pro in X90 Pro.

Neposredna primerjava posnetkov, narejenih z napravama X80 Pro in X90 Pro

Glavno tipalo kamere telefona X90 Pro v primerjavi s predhodnikom prinaša vrsto prednosti, kar potrjujejo primerjave fotografij, ustvarjenih v različnih razmerah z obema napravama.

Primerjava fotografij, posnetih podnevi

Učinek bokeh, ki je izjemno cenjena lastnost vodilnih pametnih telefonov vivo, je pri modelu X90 Pro prijetnejši. Večje tipalo zagotavlja boljši prikaz slike z vidika majhne globinske ostrine, kar ustvarja poetičnejši občutek pri končnem rezultatu, kot je razvidno s spodnjih fotografij.

Prehodi tonov in sence so na dnevnih posnetkih, narejenih z X90 Pro, naravnejši in manj je zrnatih artefaktov. Razvidno je, da lahko večje tipalo zagotovi več podrobnosti na isti površini.

Primerjava fotografij, posnetih v slabših svetlobnih razmerah in ponoči

Primerjava posnetkov, ustvarjenih pri šibki svetlobi in ponoči, prav tako dokazuje, da vivo X90 Pro v primerjavi z X80 Pro lahko izboljša kakovost fotografije v vseh pogledih. Urbani posnetki pri šibki svetlobi prinašajo vrhunsko upodobitev bogatih in globokih odtenkov modrega neba, kot je razvidno s fotografij.

Na fotografijah, posnetih z X90 Pro, je predel neba detajlnejši ter ima več podrobnosti v sencah, ki ustvarjajo naravnejši videz slik, kot je razvidno tukaj:

Primerjava portretnega načina pri šibki svetlobi in podnevi

Portretni način pri X90 Pro zagotavlja izjemne fotografije, posnete tako podnevi kot pri šibki svetlobi, brez potrebe po nadaljnjih prilagoditvah ali urejanju. Fotografije, posnete pri dnevni svetlobi, prikažejo čudovite odtenke kože, odličen učinek bokeh, končni rezultat pa je sanjski videz, tudi v popolnoma samodejnem načinu kamere.

Tudi v slabih svetlobnih razmerah je kamera čudovito ujela odtenke kože, kar zagotavlja filmske fotografije, ki bodo zagotovo pritegnile pozornost gledalcev.

Poleg tega X90 Pro bolje uravnava bleščanje objektiva, kar pomeni, da so svetlobne točke v ozadju jasneje prikazane. V primerjavi z modelom X80 Pro imajo portretni posnetki nekoliko hladnejši splošni ton, kar daje boljši končni rezultat.

Vzporedne primerjave testa profesionalnega fotografa, ki je ocenjeval zmogljivosti trenutnega vodilnega modela, kažejo, da X90 Pro zagotavlja bogatejše barve z naravnejšimi toni in kontrastom, zaradi česar so fotografije izjemno podobne sliki, ki jo zaznava oko. Časi osvetlitve pri šibki svetlobi so krajši, zaradi česar je X90 Pro primernejši za uporabo v primerih, ko slikamo iz roke, nastavitev kamere pa bolje umiri bleščanje, kar dokazuje, da premaz ZEISS T* predstavlja resnično izboljšavo v primerjavi s prejšnjo generacijo.

Kako je vivo izboljšal predhodnika: postopne spremembe na vseh ravneh

Številni mediji so X80 Pro označili za najboljši pametni telefon s sistemom Android za fotografiranje, X90 Pro pa gre še korak dlje. Ena največjih izboljšav letošnjega modela kamere je uvedba 1-palčnega glavnega tipala. Jasno je, da gre za nekaj povsem drugega, če upoštevamo, da je cena tega tipala dvakrat višja od cene celotnega sklopa kamer, ki je na voljo v »ne-pro« različici vivo X80. Površina tipala je večja, kar pomeni, da lahko vpije več svetlobe, več svetlobe pa pomeni boljše fotografije.

Bistvene izboljšave za popolne portrete pri vsakem posnetku

Eden najpomembnejših vidikov, ki si ga razvojniki v podjetju vivo vedno prizadevajo izboljšati, je sposobnost pametnega telefona za fotografiranje portretov. Ti deli »čustvene strojne opreme« štejejo med najbolj posebne fotografije, ki jih uporabniki posnamejo s svojimi telefoni, kar pomeni, da ni prostora za kompromise. Tipalo Sony IMX758, uporabljeno v modelu X90 Pro, ki je namenjeno portretni in ulični fotografiji, je za 33,7 % večje od tipala Sony IMX663, uporabljenega v prejšnji generaciji. Z novim tipalom se je tudi ločljivost povečala z 12 MP na 50 MP. Povečana je tudi zaslonka (na f/1,6), ki skupaj z Romosaicom na strojni ravni zajem svetlobe v primerjavi z modelom vivo X80 Pro izboljša za 76 %. Goriščna razdalja 50 mm, ki se uporablja za portretno kamero, je univerzalni dodatek, saj je ekvivalentna goriščni razdalji človeškega očesa, kar pomeni, da so portreti, posneti s to nastavitvijo, popolnoma naravni.

Vivo X80 Pro je postavil nove standarde kot vodilni telefon, ki je ponujal številne »skrite funkcije«, s katerimi je fotografija še boljša. X90 Pro gradi na tej dediščini: ena od njegovih funkcij je na primer zmožnost analize fotografij v realnem času in omogočanje pametne korekcije horizonta zajetih slik. To je še posebej uporabno za profesionalne fotografe, ki slikajo arhitekturne fotografije, saj lahko preskočijo korak prilagajanja horizonta v naknadni obdelavi.

Umetna inteligenca pomaga pri zajemanju čudovitih slik

Sistem trojnih kamer vivo X90 Pro je sam po sebi pomembna nadgradnja – celo v primerjavi z obsežnimi zmogljivostmi X80 Pro. Samo strojna oprema pa ne bi bila dovolj za zajemanje tako spektakularnih slik. Tu nastopi slikovni čip V2 za obdelavo fotografij: tretja generacija čipa podjetja vivo zagotavlja večjo zmogljivost kot njegov predhodnik v vseh pogledih, vključuje pa arhitekturo AI-ISP in pospeševalnike globokega učenja. Mehanizem AI Perception Engine 2.0 prav tako izboljša kakovost fotografij in omogoča 10-odstotno izboljšavo ravnovesja beline v primerjavi z modelom X80 Pro. To je najbolj uporabno pri fotografiranju narave v gorah, kjer so grebeni obsijani s soncem, drevesa ob vznožju pa so v senci. Vse podrobnosti so ohranjene, tako kot jih vidi človeško oko.

X90 Pro dvigne tudi zajem videa na višjo raven. Funkcija 4K HDR Night Video omogoča, da telefon zazna prizore z visokim kontrastom in uporabi HDR za izboljšanje tonov slike. To omogoča realističen prikaz barv ter večjo globino in živahnost videoposnetkov. V primerjavi z modelom X80 Pro novi vodilni model podjetja vivo zagotovi teoretični dinamični razpon, ki je za 4 EV večji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
vivo pametni telefoni vivo X80 vivo X90 Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več