Procesorji
17.09.2010 14:43

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Sandy Bridge “K” dobri navijalci?

Procesor Intel Core i7 2600K se je v praksi izkazal za odličnega navijalca!
Procesor Intel Core i7 2600K se je v praksi izkazal za odličnega navijalca!

Podjetje Intel je na sejmu IDF predstavilo novo generacijo procesorjev za osebne računalnike, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge. Tu gre za procesorje družin Core i3, Core i5 in Core i7, ki so izdelani s pomočjo 32-nanometrske tehnologije in imajo vgrajeno zmogljivo grafično kartico.

Konec julija so se na spletu pojavile govorice, da naj bi se novici v primerjavi s predhodniki zelo slabo navijali. Inženirji podjetja Intel so namreč izjavili, da bo frekvenco procesorjev, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge, mogoče zvišati le za slabe tri odstotke. Težavo za to gre iskati v skupnem generatorju frekvence za vsa ključna vodila in sistemski pomnilnik DDR3 ter enotnem generatorju frekvence, ki je vgrajen neposredno v sistemski nabor Intel P67.

Če bomo imeli možnost kupiti procesorje Intel Sandy Bridge z oznako »K«, ki imajo odklenjen množilnik frekvence, bomo lahko z njimi dosegali izjemno visoke frekvence ob stabilnem delovanju sistema. To so v praksi dokazali Intelovi računalniški mojstri. Ti so na prireditvi IDF 2010 navili zračno hlajeni procesor (hladilnik Core i7 980X) na vrtoglavo frekvenco 4,9 gigahercev.

Čeprav Intel ni želel razkriti modela procesorja, je tu šlo po vsej verjetnosti za Core i7 2600K, ki podatke preračunava s taktom 3,4 gigaherce. To pomeni, da so Intelovi inženirji novi procesor pohitrili za dobrih 45 odstotkov. Stabilnost delovanja novica so preverili s programom Cinebench 11.5.

Druga generacija Intelovih procesorjev družine Core bo na voljo predvidoma v začetku naslednjega leta. Za navijalce bosta zagotovo zanimiva le procesorja Core i5 2500K in Core i7 2600K. Za šibkejši model naj bi bilo potrebno okraj luže odšteti med preračunanih 150 evrov in 190 evrov. Trgovci bodo procesor Core i7 2600K vrednotili med preračunanih 230 evrov in 310 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku