Življenjski slog
17.05.2021 08:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Veste, kaj vse se skriva v vašem domu?

Človeško oko ne more zaznati škodljivih mikroskopskih delcev, ki krožijo po zraku znotraj vaših domov. Zazna jih telo, ki delce absorbira, kar privede do številnih zdravstvenih težav. Tovrstne težave pa lahko preprečite le z ustrezno ventilacijo.
Z vgradnjo kvalitetnega prezračevalnega sistema se boste znebili škodljivih delcev v vašem domu in izognili dolgotrajnim zdravstvenim posledicam.
Z vgradnjo kvalitetnega prezračevalnega sistema se boste znebili škodljivih delcev v vašem domu in izognili dolgotrajnim zdravstvenim posledicam.

S tem ne mislimo na odpiranje oken ali vhodnih vrat za nekaj minut, misleč da ste s tem zamenjali celoten zračni prostor hiše ali poslovnega prostora. Zrak znotraj vaših domov je lahko do 5-krat bolj onesnažen od zunanjega zraka. Večina ljudi se posledic onesnaženega zunanjega zraka zaveda, le malo pa jih pomisli na onesnaženost notranjega zraka. V ozračju vaših domov je naenkrat lahko do 900 različnih škodljivih delcev, ki povzročijo večino zdravstvenih zapletov z dihali ali kožo. Dolgoročna izpostavitev pa lahko pomeni tudi težje oblike dihalnih in srčnih bolezni, večja je tudi možnost rakavih obolenj. Četudi ne opazimo simptomov in ni očitnih znakov onesnaženega zraka, moramo poskrbeti za ustrezno ventilacijo prostorov, v katerih se najdlje zadržujemo.

Prezračevalni sistemi proti širjenju virusov in bakterij

Dnevno naredimo 20.000 vdihov in večino svojega časa preživimo znotraj. V času svetovne pandemije se je ta številka povečala, kar pomeni, da je čist zrak še toliko bolj pomemben. Vsakodnevno smo izpostavljeni virusom, ki se najhitreje prenašajo po zraku. Enako velja tudi za alergene delce, bakterije, plesni in ostale škodljive snovi, ki ne spadajo v ozračje notranjih prostorov. Kratkoročni simptomi onesnaženega zraka so podobni simptomom virusnega obolenja, torej glavobol, kašelj in zamašeni sinusi. Prav zaradi te podobnosti pogosto izločimo onesnažen zrak kot glavnega krivca. Dolgoročna izpostavljenost lahko privede do hujših težav in oslabljenega imunskega sistema, kar je v teh časih širjenja SARS-CoV-2 še kako nevarno. Kako torej poskrbimo za ustrezno ventilacijo?

airabela_prezračevalni_sistem
Prezračevalni sistemi z rekuperatorjem toplote filtrirajo zrak in osvežijo vlažne prostore.

Veliko lahko postorimo že z rednim čiščenjem z naravnimi čistili, ki ne vsebujejo nevarnih kemikalij. Pri barvanju bodite pozorni, da uporabljate varna barvila. Čistilci zraka so dobra začasna rešitev za odpravljanje težav z vlago. V večini primerov pa premorejo premalo moči, da bi očistili celotno površino povprečnega doma. Z odpiranjem oken poskrbite za izmenjavo zunanjega in notranjega zraka, vendar s tem ustvarite novo težavo: energetska učinkovitost ob odprtih oknih in slabi izolaciji drastično upade. To pomeni, da z vsako minuto zračenja izgubljate energijo, ki ste jo primorani porabiti za gretje ali hlajenje prostorov. Če želite zagotoviti učinkovito prezračevanje, potrebujete SIKU lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki zrak filtrira in samodejno uravnava stopnjo vlage v zraku.

Učinek je takojšen!

Prezračevalni sistemi Siku so enosobne prezračevalne naprave, ki jih ločimo na sisteme z ali brez rekuperacije. Če želite energetsko učinkovito prezračevanje in odzračevanje, potem se odločite za prezračevalne sisteme z rekuperacijo. Zakaj? Naloge rekuperatorja so pretakanje zraka, toplotna rekuperacija in čiščenje zraka. Zrak bo čist, stopnja vračanja energije pa visoka. Vgradnja zahteva le manjše posege, kar pomeni, da so primerna rešitev za že zgrajena stanovanja, hiše in poslovne zgradbe. Zunanja mreža prepreči uhajanje tujkov in vode v prezračevalni sistem, zvočna izolacija pa prepreči vdor mestnega hrupa, kar bo razveselilo predvsem tiste z rahlim spancem.

S kroženjem svežega zraka izločimo škodljive delce iz zaprtih prostorov. Svetovna zdravstvena organizacija v teh časih priporoča celodnevno prezračevanja prostorov, še posebej tistih, kjer se zadržuje večje število ljudi. Ker je vse več poudarka na energijski učinkovitosti, je edina smiselna rešitev mehanski prezračevalni sistem. Zakaj bi zapravljali čas in denar z odpiranjem oken, če pa lahko poskrbite za avtomatizacijo vašega prezračevanja? Prezračevalni sistemi SIKU bodo z neprestanim delovanjem poskrbeli za energetsko učinkovito izmenjavo zraka, hkrati pa bodo vaše prostore zaščitili pred virusi, plesnijo in bakterijami.

Več informacij dobite pri podjetju Airabela, ki je pooblaščeni distributer prezračevalnih, ogrevalnih in klimatskih sistemov za stanovanjske in poslovne objekte. (P.R.)


Prijavi napako v članku