Spletni brskalniki
04.05.2013 13:19
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Vlade vohunijo z lažnim Firefoxom

Po svetovnem spletu se širi lažen spletni brskalnik Firefox, ki je opremljen z izjemno nevarno vohunsko programsko opremo FinFisher. To naj bi vlade širom sveta s pridom koristile za vohunjenje tako za organiziranim kriminalom kot državljani.
Ležen in okužen Firefox naj bi širom sveta uporabljalo že več milijonov internetnih uporabnikov.
Ležen in okužen Firefox naj bi širom sveta uporabljalo že več milijonov internetnih uporabnikov.

Organizacija Mozilla je pred kratkim uporabnike svetovnega spleta opozorila na lažen spletni brskalnik Firefox, ki je opremljen z izjemno nevarno in prefinjeno vohunsko programsko opremo FinFisher. Vohunski program je razvila programska hiše Gamma International in ga vlade širom sveta s pridom koristijo za vohunjenje za državljani, čeprav je bil ta sprva pripravljen zgolj z namenom sledenja organiziranemu kriminalu. Vohunski program FinFisher naj bi trenutno uporabljalo kar 36 držav širom sveta, med katerimi naj ne bi bilo Slovenije, so pa na primer Avstrija, Madžarska in Srbija.

Ker je vohunska programska oprema FinFisher »zapakirana« v spletni brskalnik Firefox jo je praktično nemogoče prepoznati. Poleg tega je opremljena še s posebno zaščito, ki protivirusnim programom preprečuje, da bo jo zaznali. Škodljiva programska koda FinFisher je bila pripravljena za operacijske sisteme Windows, OS X in Linux, z njo pa se lahko okužimo s prenosom lažnega spletnega brskalnika Firefox prek raznovrstnih spletnih strani in forumov.

Če ste tudi vi spletni brskalnik Mozilla Firefox prenesli prek neuradnih spletnih strani ali forumov, ga nemudoma odstranite iz računalnika. Če je možno še ponovno namestite operacijski sistem, saj obstaja verjetnost, da se je škodljiva programska koda »skrila« še na druga »mesta«. Priljubljeni spletni brskalnik nato prenesite iz uradne spletne strani, in sicer prek povezave http://goo.gl/3YTN2. Organizacija Mozilla pa bo medtem podjetje Gamma Internatioanal napadla z vsemi pravnimi sredstvi, z namenom da bo to prenehalo uporabljati njihov brskalnik za zavajanje in vohunjenje.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku