Telefoni
02.03.2021 12:45
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne ure in merilniki aktivnosti v 2020 rekordno – veliki zmagovalec Huawei

Pametne ure in merilniki aktivnosti v 2020 rekordno - veliki zmagovalec Huawei
Pametne ure in merilniki aktivnosti v 2020 rekordno - veliki zmagovalec Huawei

Prodaja nosljive tehnologije je v letu 2020 zrasla za 24 %, predvsem na računa pandemije. Medtem ko popularnost pametnih ur še vedno vztraja, fitnes merilniki aktivnosti še vedno močno pridobivajo na veljavi. To so glavne ugotovitve analitskega podjetja CCS Insights, ki v svoji zadnji analizi nosljive tehnologije ugotavlja, da je 193 milijonov prodanih nosljivih naprav v lanskem letu predvsem dokaz tega, da ljudje v zadnjem letu v večini vadimo doma, vedno bolj nas zanimajo zdravstvene lastnosti naprav, prav tako pa je veliko rast dosegel segment otroških nosljivih naprav.

Po podatkih CCS Insights so Apple, Huawei, Samsung, Garmin, Fitibit in najnovejši akter Amazfit imeli kar 60 % trga. Apple je med temi še vedno na prvem mestu, prodaja mu je napram letu 2019 zrasla iz 37 na 43 milijonov prodanih naprav, hkrati pa je Applu tržni delež padel iz 55 na 47 %.

Zanimiv podatek za leto 2020 je tudi ta, da je Wear OS, kot platforma za pametne ure, predstavljala zgolj 3 % vse prodaje v 2020.

Fitbit je bil deležen solidne rasti prodaje, iz 5,8 milijonov na 7,5 milijonov prodanih merilnikov aktivnosti v 2020, medtem ko je Garminova prodaja zrasla iz 2,7 na 3,4 milijone.

Zmagovalec leta 2020 je Huawei

Huawei je brez dvoma največji zmagovalec med proizvajalci nosljivih naprav v lanskem letu. Kitajski tehnološki velikan je namreč prodajo svojih nosljivih naprav povečal iz 4 milijonov v letu 2019 na 18 milijonov v lanskem letu. Najbolj popularna je bila serija Huawei Watch GT 2, ki predstavlja zanimivo kombinacijo nizke cene, kvalitete in vzdržljive baterije. Pred kratkim je Huawei objavil, da bodo njihove pametne ure podpirale “third-party” aplikacije, s čimer bo po vsej verjetnosti Huawei na trgu nosljivih naprav postal še bolj zaželjen.

Kaj lahko pričakujemo v naslednjih letih?

CCS Insights napoveduje, da bo trg nosljive tehnologije do leta 2025 zrasel na 338 milijonov prodanih naprav v enem letu, kar je dva-krat več, kot danes.

Kot že omenjeno so vedno bolj pomemben segment otroške pametne ure. CCS Insights napoveduje, da bi lahko v letošnjem letu prodaja teh naprav zrasla za 32 %. Morda se zdi komu takšna napoved preveč ambiciozna, kajti še vedno se 90 % vseh otroških nosljivih naprav proda na Kitajskem, vendar pa bi se lahko trend zelo hitro razširil na zahod. Pomembno vlogo bo tukaj odigrala tudi pandemija, ki bi s podaljšanjem trajanja lahko pozitivno vplivala na prodajo v tem segementu (in tudi v ostalih).

Apple je recimo že vstopil na trg otroške nosljive tehnologije, saj je omogočil, da se njihove LTE naprave uporabljajo, kot otroške pametne ure. Ne glede na to pa trgu otroške nosljive tehnologije trenutno ne vladajo tradicionalni proizvajalci, temveč manj znana imena, kot sta Vtech in Xplora. Tudi to bi se v letošnjem letu lahko spremenilo.

Seveda so vse to zgolj napovedi, vendar pa je ena stvar gotovo: nosljiva tehnologija bo med nami še zelo dolgo časa.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni Samsung telefoni Huawei telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več