Računalništvo, telefonija
11.09.2006 12:03
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odzivnost slovenskih spletnih mest

Spletni analitični projekt E-laborat.si, ki ga upravlja podjetje Glavni trg, je predstavilo rezultate prve raziskave odzivnosti slovenskih spletnih mest. Rezultati kažejo, da se večji del slovenskega poslovnega interneta še ne zaveda moči interneta ter standardov pri komuniciranju, ki veljajo na medmrežju. Glavne ugotovitve raziskave namreč so, da je stopnja odgovorov preko e-pošte nizka, načini sporočanja so različni, naprednejše uporabe informacijskih tehnologij pa na relativno nizkem nivoju. V raziskavi je sodelovalo 661 spletnih mest, E-laborat.si bo raziskave odzivnosti spletnih mest odslej izvajal dvakrat letno.

Za potrebe raziskave so pri E-laborat.si uporabili metodo navideznega nakupovanja. In kaj je pokazala raziskava? Tako v poslovnem kot v vsakodnevnem življenju je elektronska pošta verjetno prvi stik z internetom za večino uporabnikov. Elektronska pošta je po raziskavah najbolj razširjena spletna storitev, ki jo uporablja vsaj 90 odstotkov tistih, ki ima dostop do interneta. Zato je elektronska pošta tudi eno prvih ogledal, prvi stik podjetja z zunajim svetom. Vsakodnevno dobijo podjetja veliko elektronskih sporočil z različno vsebino, ki jih uporabniki posredujejo preko spletnega mesta. Pomembno je, da nanjo odgovarjamo ažurno, prijazno in s pravilnimi informacijami.

Raziskava je podala stopnjo pravočasnih odgovorov (pravilno naslovljena elektronska sporočila, z opredelitvijo zaželjenega roka prejema odgovora. Tako je odgovorilo 22,7 odstotkov organizacij. Med vsemi pravilno naslovljenimi elektronskimi sporočili je isti dan odgovorilo 24,5 odstotkov organizacij. Raziskava tudi pokaže, da je največja gostota odgovorov med osmo in pol deseto uro ter med pol enajsto in dvanajsto uro. Raziskovalno poročilo je na voljo na spletnem mestu www.e-laborat.si, v rubriki Brezplačne izdaje.


Prijavi napako v članku