Računalništvo, telefonija
26.08.2020 09:00
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi Nintendo Switch prihaja v začetku leta 2021

Novi Nintendo Switch prihaja v začetku leta 2021
Novi Nintendo Switch prihaja v začetku leta 2021

Proizvodnja novega modela konzole Nintendo Switch se bo začela še pred koncem letošnjega leta, izid pa lahko pričakujemo v začetku naslednjega. Vsaj tako pravijo pri tajvanskem časniku Economic Daily News. Nova verzija hibridne konzole bi naj bila dolgo napovedovana “pro” izdaja naprave, ki bo opremljen z boljšim ekranom, poleg tega pa bo “bolj interaktivna”. Kljub temu, da točnih podrobnosti o tem, kako bo konzola izgledala in kakšne specifikacije jo bodo krasile, še ni znano, smo lahko precej gotovi, da NIntendo pripravlja zanimivo napravo.

Prve govorice o novem modelu konzole so se začele v začetku leta 2018, ponovno pa smo lahko zasledili nekaj špekulacij okrog predstavitve rezultatov poslovanja Nintenda januarja 2020. Predsednik podjetja Shuntaro Furukawa je izjavil, da naj igralci ne pričakujejo nove verzije konzole Switch pred koncem letošnjega leta, enako izjavo pa je povedal v začetku lanskega leta.

Govorice se seveda navezujejo na številna področja delovanja konzole, od kvalitete ekrana, do procesorja. Analitiki napovedujejo, da bi lahko novi Switch ponudil celo 4K resolucijo (ampak ne v prenosnem načinu uporabe), spet drugi strokovnjaki pa so bolj skromni in pričakujejo bolj realno opcijo 1080p.

Do izida originalne konzole Switch leta 2017 je posodoboljena različica PlayStation 4 Pro že izšla, prav tako pa je bil blizu izid izboljšanega Xbox One X. Tako One X kot Pro podpirata igranje v načinu 4K, ali pa vsaj 1080/1440p pri 60fps. Nintendo Switch ima že od vsega začetka nekaj pomanjkljivosti v primerjavi z izpostavljenima konzolama, vendar se je vsaj do zdaj izkazalo, da to ni bistveni problem. Switch je namreč še vedno ena najbolj priljubljenih konzol med kupci, po mnenju analitikov predvsem zaradi ekskluzvnih iger, ki spadajo med najbolj ocenjene igre te generacije.

Ko smo ravno pri igrah, se je v zadnjem času izkazalo, da se mnoge “third-party” igre odrečejo lastni kvaliteti, da bi bile kompatibilne z manj zmogljivo strojno opremo. Kritiki so to seveda hitro opazili in zdaj razvijalci iger tehtajo med različnimi opcijami, kjer bi lahko kvaliteto vseeno dvignili na višjo raven. Tudi recimo napvoedana igra, kot je Doom Eternal, ki bi že pred časom morala dobiti Switch izdajo, ni niti blizu izida.

Smo v času, ko konzoli PlayStation 5 in Xbox Series X napovedujeta dominanco na trgu. Obe napravi bosta že podpirali številne igre v kvaliteti 4K60 in potencialno celo 8K120. To samo kaže na to, da bo Nintendo Switch v bližnji prihodnosti primoran narediti resne nadgradnje na področju strojne opreme, če bo želel ostati v stiku s konkurenco in podpreti igre, ki prihajajo z naslednjo generacijo.


Prijavi napako v članku