Računalništvo, telefonija
23.03.2016 13:47

Deli z drugimi:

Share

Novejše avtomobile lahko odklenemo že s poceni napravami!

Za krajo avtomobila potrebujemo le dvoje anten, nekaj poceni elektronike in baterijo.
Za krajo avtomobila potrebujemo le dvoje anten, nekaj poceni elektronike in baterijo.

Nepridiprav so v zadnjih nekaj letih že večkrat dokazali, da je brezstični sistem odklepanja novejših avtomobilov luknjast kot švicarski sir. Nepridipravi lahko namreč preko njega udrejo v vozilo v manj kot minuti. Nedavna raziskava, opravljena s strani nemškega avtomobilskega združenja ADAC, pa je pokazala, da je stanje na tem področju še bolj alarmantno, kot se je doslej predvidevalo.

Za odklep avtomobila nepridipravi potrebuje le napravo, ki je zmožna kopirati signal, ki ga ključ ali kartica odda pri odklepu ali zaklepu vozila. Dejansko sta tu potrebni dve cenovno ugodni napravi, pri čemer je ena postavljena v bližini avtomobila, druga pa v bližini lastnika. Naprava blizu avtomobila stopi v stik z vozilom, ki za odklep zahteva ustrezno kodo, druga naprava pa presteže odziv avtomobila in ključa. S tem pristopom nepridipravi pridobi vse, kar potrebuje za odklep avtomobila.

Na tovrstni napad so potrjeno ranljiva vozila Audi A3, A4 in A6, BMW 730d ter različni modeli avtomobilov Volkswagen, Mitsubishi, Ford, Honda in Citroen, raziskovalci nemškega avtomobilskega združenja ADAC pa so prepričani, da so ranljivi tudi avtomobili drugih blagovnih znamk. Rešitve za to težavo pa vsaj za zdaj še ni na vidiku, saj je zanimanje avtomobilskih proizvajalcev za to težavo praktično nično.


Prijavi napako v članku