Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Mrežna oprema
12.11.2022 07:13

Deli z drugimi:

Share

Ni ravno katastrofa, če telefon ne podpira 5G

Piše: Jan Kosmač

Peta generacija mobilne telefonije bo v središču mobilnega prenosa podatkov in razvoja mobilnih storitev v naslednjih desetih letih. Toda najmanj še naslednji dve, morda celo več, bistvene razlike v izkušnji uporabe telefona z ali brez podpore novemu omrežju, ni pričakovati.

Marsikaj počnemo na svojem pametnem telefonu. Snemamo in pošiljamo »ogromne« datoteke s fotografijami in video posnetki, gledamo filme in serije visoke kakovosti in dinamičnega razpona (HDR) ter uporabljamo celo vrsto drugih storitev, ki zahtevajo velike prenosne hitrosti. Si predstavljate, da med gledanjem težko pričakovane serije slika zamrzne v najbolj neprimernem trenutku ali da bi nalaganje izrednega videa na družbena omrežja trajal ure in ure. Verjetno ne. Kajti to je stvar preteklosti. Za vse našteto pa se še vedno zanašamo na omrežja četrte generacije (4G), saj novejša niso povsod dosegljiva ali preprosto nimamo telefona, ki bi se vanje povezoval. Veliko je govora o tem, toda dejstvo je, da podpora za 5G ni nujna oziroma so druge lastnosti, kot so kakovost in vsestranskost mobilne fotografije, odličnost zaslona ter življenjska doba baterije, veliko bolj pomembne.

Omrežja ne nadgrajujemo samo zaradi telefonov

Omrežje pete generacije gradi nove temelje mobilnih tehnologij in širi razpon naprav, ki bodo vanj povezane. Teh bo celo več, kot bo povezanih pametnih telefonov, kajti osredotočenost se premika na tipala, stroje oziroma avtonomne naprave, katerih delovanje je podprto s hitrim in stabilnim mobilnim prenosom podatkov. Ker bodo te delovale skrite očem, je razumljivo, da se trenutno pogovarjamo predvsem o telefonih oziroma o podpori novemu omrežju, ki jo pridobivajo modeli praktično v vseh cenovnih razredih. A ne vsi. Razlogi za to pa so različni. Bodisi se izdelovalec odloči za procesor brez modema za omrežje 5G, ali ga, kot v primeru Huaweia, zaradi ameriške prepovedi ne sme uporabiti. Na dolgo in široko bi lahko razpravljali o pravilnosti in pravičnosti takšne odločitve, a nima smisla. Zaenkrat je brezpredmetno. Upamo si namreč trditi, da marsikateri uporabnik nadvse zmogljivega pametnega telefon od njegove podpore modernemu omrežju, ne bo imel prav veliko.

Manjši dvig hitrosti prenosa podatkov

Najprej razbijmo mit. Ne tistega o »škodljivosti« baznih postaj, kajti teza je bila strokovno že večkrat zavržena, raje onega, da pravzaprav, kar je v »zraku«, še ni pravi 5G. Je pravi! Obstajata namreč samostojna (SA) in nesamostojna (NSA) arhitektura. Pri nesamostojni, v tej so omrežja 5G slovenskih operaterjev, gre za kombinacijo radijskih (baznih) postaj nadgrajenih na novo tehnologijo in jedrnega omrežja tehnologije 4G. Samostojna arhitektura pa se bo do zadnje podrobnosti naslanjala na tehnologije 5G tudi v jedrnem delu in šele nudila krajše zakasnitvene čase, ki jih tehnologija 5G obljublja, od česar bodo imela največ avtonomna vozila, igranja iger v oblaku in podobne storitve prihodnosti. To se ne bo zgodilo takoj. Operaterji ne skočijo v bazen, ne da bi prej preverili globino vode, temveč omrežja nadgrajujejo premišljeno in postopno. Ravno tako so pomembne uporabljene frekvence, kajti te so neposredno odgovorne za dosežene hitrosti prenosa podatkov. Obstoječe do meje 5 GHz sicer dvigne dosežene hitrosti, ki pa niso vedno in povsod na voljo uporabnikom pametnih telefonov, večja prelomnica bo, ko bodo operaterji postavljali bazne postaje v milimetrskem frekvenčnem območju. Tudi to se ne bo zgodilo jutri. Še več. Zaradi manjšega dosega jih bodo postavljali tam, kjer je velika gostota uporabnikov, medtem ko bo večina še vedno sprejemala in prenašala podatke v nižjih frekvencah nekaj deset odstotkov hitreje, kot omogočajo omrežja 4G. Nič več kot to! Zakaj je potem 5G sploh nujen?

Manj zasedeno omrežje?

Razlog, zakaj so tuji operaterji takoj pograbili novo tehnologijo, niso prenosne hitrosti, temveč zasedenost omrežij. Mobilno je v nečem podobno domačim brezžičnim omrežjem. Nudi največjo možno hitrost, ki si jo delijo povezane naprave. Če samo ena prenaša podatke, potem so ji na voljo vse »zmogljivosti«, drugače si jih delijo. Nova generacija mobilnih omrežij vedno omogoči uporabo novih frekvenčnih območij, kar za operaterje pomeni lažje načrtovanje in reševanja težav zaradi prezasedenosti. Marsikdo je doživel, da je telefon kazal odločen signal omrežja 4G, vendar je bila hitrost prenosa podatkov neuporabna nizka. Tipična posledica prezasedenega omrežja, v katerem je veliko naprav sočasno prenašalo podatke. V Sloveniji so takšni primeri redki, zato operaterji omrežja 5G ne potrebujejo, da bi razbremenili obstoječa ozka grla, temveč tista, ki se bodo pojavile čez več let, ko bo v omrežju več avtonomnih naprav in tipal, kot pametnih telefonov.

Večina uporabnikov telefona s podporo omrežja 5G ne potrebuje, saj jim več kot zadoščajo hitrosti recimo 150 dotočno in 50 megabitov odtočno, ki so zlahka dosegljive v omrežju 4G. Morda je res škoda, da se odlični novi pametni telefoni Huawei, med katerimi v zmogljivosti in fotografski vsestranskosti izstopa vrhunski Huawei Mate 50 Pro, ne morejo povezati v omrežje 5G, a ni (pre)velika pomanjkljivost, vsaj za zdaj še ne, kajti omrežja so še vedno pretežno v mestih, pa tudi težko najdemo načine uporabe, kjer spodobno omrežje četrte generacije ne bi zadoščalo. Vsakdo, ki si želi v malodane vseh pogledih vrhunski pametni telefon, bi moral Huaweia Mate 50 Pro, dostop do omrežja 5G gor ali dol, imeti vsaj v ožjem izboru za svoj naslednji pametni telefon. Poleg videza prepričata še odličen zaslon in zmogljivosti, ki bodo kos tudi zahtevnejšim mobilnim igram. Posebna zgodba so seveda fotografske značilnosti. Še posebej glavna kamera z 10-stopenjsko fizično spremenljivo zaslonko, ki dovoli več nadzora nad kompozicijo fotografije. Razlog, da vam bo Mate 50 Pro všeč, ne leži v enem samem vidiku, temveč predvsem v tem, da funkcionira kot celota. Začne se že z obliko, kakovostjo materialov in ergonomijo, nadaljuje z zaslonom in zvočniki, glavna pa je seveda fotografija. Ko se torej odločata za nov telefon, najprej preverite pomembnejše lastnosti. Podpora za omrežje 5G ne more biti najbolj pomembno in še manj edino merilo, ko se odločata za svoj naslednji pametni telefon.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več