Računalništvo, telefonija
06.04.2017 09:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nas lahko “neumni” telefoni osvobodijo zasvojenosti s pametnimi

Nas lahko "neumni" telefoni osvobodijo zasvojenosti s pametnimi
Nas lahko "neumni" telefoni osvobodijo zasvojenosti s pametnimi

Pametni telefoni niso več zgolj kos tehnologije, ki bi služili nekemu namenu, temveč so postali nepogrešljiv del vsakdanjika. Postali smo tako močno odvisni od njih, da je vsak trenutek, ki ga preživimo brez telefona, čuden, neprijeten, enostavno nam nekaj manjka. Hkrati pa ta odvisnost predstavlja neke vrste okovje, ki si ga včasih tako zelo želimo odvreči, kljub temu, da se nam to zdi nemogoče. Pridejo časi, ko smo zares siti te nenehne povezanost in dosegljivosti in ravno iz tega razloga je nekaj podjetij začelo razmišljati o “neumnih telefonih”, ki naj bi popeljali naše možgane na počitinice, daleč stran od pametnih telefonov.

Eden od izpostavljenih “neumnih telefonov”, ki obljublja pobeg od pametnih brez da bi zgrešili kak klic, je majhen, srebrni telefon imenovan Light Phone. Ideja te naprave je, da se v primeru klica na naš pametni telefon, klic avtomatsko preusmeri na Light Phone preko spletnega serverja. Prav tako pa naši odhodni klici prihajajo iz naše navadne številke. Light Phone je dve leti po tem, ko je začel svojo zgodbo na Kickstarterju, pripravljen na prodajo – zanj bo potrebno odšteti preračunanih 140 eur ter 4,7 eur mesečne naročnine.

Light Phone uporablja lastno SIM kartico, kar pomeni, da ga ni potrebno nositi poleg standardnega pametnega telefona, da bi ta pravilno deloval. Dokler uporabnik ne pritisne gumba za vžig ga je praktično nemogoče razločiti od kakšne bančne kartice, saj takole na prvi pogled izgleda kot tanek kos plastike (na sliki). Resnično gre za telefon v najosnovnejšem pomenu besede: vse kar lahko z njim počnemo je, da kličemo in sprejemamo klice. Z Light Phonom ni možno pisati SMS sporočil, preverjati e-mail sporočil, obvestil, ali česarkoli drugega. V primeru, da nas nekdo kliče in se ne oglasimo, bo robotski glas prijazno razložil situacijo: “I am using my Light Phone and am currently unavailable.”

Ena glavnih prednosti minimalističnega telefona Light Phone naj bi bila enostavnost rabe, vendar po pisanju portala “Technology Review” temu ni čisto tako. Preden lahko začnemo uporabljati Light Phone je potrebno kar nekaj časa, da preko računalnika uredimo vse potrebne številke, kompatibilnost z našim pametnim telefonom itd. Ko pa enkrat vse potrebno uredimo, je občutek osvobodilen, saj lahko končno uživamo v naravi ali kulturnih znamenitostih, ni nam potrebno razmišljati o Instagramu, Twitterju in ostalih družbenih omrežjih, končno se lahko odklopimo od vseskozi “priklopljenega” življenja”. Kvaliteta klicev sicer ni na najvišjem nivoju, saj naj bi glas bil nekoliko popačen, vendar še vedno dovolj dober, da se da normalno pogovoriti in zmeniti najnujnejše stvari.

Med testiranjem telefona Light Phone sta v negativnem smislu izstopali še dve stvari – ekran in baterija. Največji problem pri enkranu je bil ta, da ga je praktično nemogoče uporabljati na svetlobi. Kar pa se tiče baterije, tudi ta ni ravno najboljša, kar je malce presenetljivo, saj Light Phone ne dela skorajda nič in pričakovali bi, da za to ne potrebuje ravno veliko energije. Po nekaj klicih in 5-ih urah je bilo na voljo zgolj 61% energije.

Konec koncev lahko ugotovimo, da Light Phone ni nekaj, kar bi si morda želeli kot nadomestek svojemu pametnemu telefonu. Zavedamo se, da gre za napravo, ki ne zmore veliko in ne ponuja veliko, vendar kot potrošniki, ki plačamo za produkt, pričakujemo, da bodo tiste funkcije, ki pa jih Light Phone premore, delovale brezhibno. V nasprotnem primeru bomo še vedno v celoti odvisni od našega pametnega telefona, Light Phone pa bo poskrbel zgolj za dodatno distrakcijo.


Prijavi napako v članku