Računalništvo, telefonija
24.07.2013 15:34

Deli z drugimi:

Share

Na dotik občutljivi zasloni kjerkoli in kadarkoli

Skupina raziskovalcev kalifornijske univerze Berkeley je pod taktirko profesorja Ali Javey pripravila prototip vsestransko uporabnega upogljivega zaslona na dotik. Ker je novost izdelana na osnovi upogljive plastike, jo je mogoče »namestiti« na bogato paleto predmetov in naprav.
Inovativni upogljiv zaslon na dotik je mogoče »namestiti« na bogato paleto predmetov in naprav!
Inovativni upogljiv zaslon na dotik je mogoče »namestiti« na bogato paleto predmetov in naprav!

Raziskovalci kalifornijske univerze Berkeley so pripravili nadvse zanimiv koncept zaslona na dotik, ki temelji na osnovi mreže tipal nameščenih na podlagi iz upogljive plastike. Novost nudi edinstveno uporabniško izkušnjo, saj močnejši kot je pritisk na tipala močnejša je svetloba na zaslonu. Ker je inovativni na dotik občutljiv zaslon izdelan na osnovi upogljive plastike, ga je mogoče »namestiti« na bogato paleto predmetov in naprav, in sicer od mobilnih naprav pa vse do raznovrstnih oblačil.

Prvi prototip vsestransko uporabnega upogljivega zaslona na dotik (imenovanega tudi elektronska koža) lahko prikazuje slike z ločljivostjo 16 x 16 slikovnih točk, pri čemer vsako slikovno točko ponazarja tranzistor, ki je grajen na osnovi organskega zaslona LED in tipala za pritisk. Glavna prednost novosti v primerjavi z običajnimi zasloni je možnost, da ga lahko namestimo na praktično kakršnokoli površino.

Vsestransko uporaben upogljiv zaslon na dotik bo na voljo v prosti prodaji takoj, ko bodo raziskovalci kalifornijske univerze Berkeley povečali njegovo ločljivost. Raziskovalci so prepričani, da se to v najboljšem primeru utegne zgoditi še pred koncem leta 2015.


Prijavi napako v članku