Računalništvo, telefonija
25.11.2004 13:44
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Medinet nad Telekom Slovenije

Urad za varstvo konkurence (UVK) je ugotovil, da je med leti 2001 in 2003 družba Telekom Slovenije d.d. neenako obravnavala družbo Medinet d.o.o. v primerjavi s svojo hčerinsko družbo, SiOL d.o.o., in s tem družbi SiOL na nezakonit način zagotovila prednost na trgu ADSL. To jih utegne drago stati.

V decembru 2002 je Medinet na UVK naslovil zahtevo za uvedbo postopka ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja družbe Telekom Slovenije. Medinet je zahtevo utemeljil s sumom kršitve Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK). Dejanje zlorabe naj bi bilo v nejasnem in diskriminatornem določanju cen zakupa podatkovnih vodov in v ravnanju na področju trženja dostopovnega ADSL omrežja.

Dne 22.11.2004 je Medinet prejel odločbo, v kateri UVK ugotavlja, da je Telekom Slovenije s svojimi dejanji Medinet postavil ali silil v konkurenčno slabši položaj, kar pomeni kršitev ZPOmK. UVK tudi ugotavlja, da je hčerinska družba Telekoma Slovenije, SiOL d.o.o., s tem pridobila konkurenčno prednost na trgu ponudbe ADSL internetnega dostopa.

Medinet bo v naslednjih dneh zoper Telekom Slovenije vložil odškodninski zahtevek (neuradno naj bi se znesek gibal okoli dveh milijard tolarjev) za povzročeno škodo, ki je seveda nepopravljiva. Bržkone ste že uganili, da se bo Telekom v kar najkrajšem času pritožil. O prihajajočem dogajanju vas bomo tudi v bodoče obveščali.


Prijavi napako v članku