14.03.2019 11:00

Deli z drugimi:

Share

Ko podatki postanejo sredstvo izsiljevanja

.. V času vse večje povezanosti IT sistemov so naši podatki vse bolj ogroženi, s tem pa so posredno ogrožena tudi naša življenja ..
Ko podatki postanejo sredstvo izsiljevanja
Ko podatki postanejo sredstvo izsiljevanja

Zamislimo si, kaj bi se zgodilo ob nekoliko Hollywoodskem dogodku, ko bi neznani cyber napadalec v uspešno izvedenem napadu lansiral zlonamerno kodo v npr. informacijski sistem kakšne večje zdravstevne ustanove. Kaj bi se zgodilo z našimi podatki, s podatki naših sorodnikov ali visokih predstavnikov države? Kaj bi se zgodilo, če bi nekomu uspelo te podatke delno ali v celoti pridobiti? Še slabše, kaj če potencialnemu cyber kriminalcu uspe priti do skladišča podatkov, kjer so vsi podatki že zbrani?

Realnost se je spremenila

Kar se sliši kot uvod v akcijsko vohunski film, je v resnici čisto realen scenarij. V obdobju pospešenega tehnološkega razvoja se je izoblikovalo pravilo, ki pravi, da realnost v vsakem pogledu presega absurde filma, televizije in fikcije na splošno. Dogodkov, ki jih spremljamo preko televizijskih ekranov, tablic in pametnih telefonov, si pred destimi leti nismo mogli niti predstavljati; kako bi si jih lahko, če je današanja realnost povsem drugačna kot samo destletje nazaj. S tem so se povečala tudi tveganja, ki jim je posameznik ali podjetje izpostavljeno.

Podatki se danes stekajo v tako zapleteno analitiko, da lahko kvantificira človeško vedenje. Možgani čedalje hitreje postajajo eden izmed redkih analognih strojev v večinsko digitalnem okolju. Ker pa imamo na voljo toliko podatkov, da jih naši analogni stroji ne morejo procesirati, jih shranjujemo v digitalne informacijske sisteme.

Dobro se zavedajo tveganj

V podjetju Brihteja d.o.o. se tveganj, ki izvirajo od zunaj (Internet) in od znotraj (uporabniki, IT administratorji) zelo dobro zavedajo. Poznajo scenarije, kako z brihtno upravljanim sistemom za zagotavljanje varnostnih kopij podatkov ravnati varno in v skladu s pravili ter direktivami, ki jih narekujejo organi EU in RS.

V storitvi, ki so jo razvili skupaj s kupci in brihtnimi strokovnjaki njihovega podjetja, BBaaS, vključujejo vse vidike varnega in zanesljivega upravljanja z varnostnimi kopijami na način, da naročnika storitve v celoti ali delno razbremenijo odgovornosti upravljanja s sistemom. Naročnik pričakuje rezultat v obliki obnovljene datoteke, strežnika, celotnega sistema ali pa tudi podatkovnega centra v okviru vnaprej dogovorjenih SLA (sporazum o ravni storitev oz. angleško service-level agreement) ter v dogovorjenih finančnih okvirih. Zelo pomemben vidik njihove storitve je tudi dejstvo, da na slovenskem trgu delovne sile primanjkuje IT strokovnjakov, ki so dobro strokovno podkovani in z veliko izkušnjami iz realnega življenja “sistemcev”. Takšnega strokovnjaka si podjetje težko zagotovi, BBaaS pa omenjenega strokovnjaka že vključuje že s prej omenjenimi SLA-jem.

Ker pa sama storitev še ne deluje brez produktov, so do trenutka pisanja tega prispevka prilagodili BBaaS na dva SW produkta, s katerima imajo ogromno pozitivnih izkušenj. Pri BBaaS uporabljajo Veeam Backup & Replication oz. kombinacijo Microsoft Azure Backup in Microsoft Azure Site Replication. S temi produkti lahko v celoti pokrijejo večino IT okolij slovenskih naročnikov od velikih, srednjih, pa vse do manjših. Pri storitvi poskušajo uporabiti tudi strojno opremo, ki jo morebiti njihovi naročniki že imajo v svoji lasti, vsekakor pa se poslužujejo tudi uporabe storitev v oblaku za zagotavljanje varnostnih kopij podatkov na zunanji lokaciji, če tega stranka še nima zagotovljenega na kakšen alternativen način.

Vedno poiščejo najboljšo rešitev

S takšno storitvijo učinkovito naslavljajo oz. rešujejo sodobne grožnje, da podjetja ne postanejo ujetnik cyber kriminala, prav tako pa tudi učinkovito podpirajo neprekinjeno poslovanje podjetij z repliko v oblaku.

Podatki danes predstavljajo valuto, ki je podjetje ne sme spregledati. Z ekipo Brihteje, ki vedno poišče najoptimalnejšo rešitev, prilagojeno za vsako podjetje posebej, želijo vzpostaviti urejen, razpoložljiv, predvsem pa varen IT za vsa podjetja, s katerimi sodelujejo in s katerimi bodo sodelovali v prihodnosti.

Obiščite jih prek njihove spletne strani: https://brihteja.si/. (P.R.)


Prijavi napako v članku