Računalništvo, telefonija
25.04.2017 06:45

Deli z drugimi:

Share

Kakšen računalnik bomo potreboval za uporabo sistema Windows 10 Cloud?

Oblačni operacijski sistem Windows 10 Cloud bomo brez težav lahko poganjali tudi na najcenejših osebnih računalnikih.
Oblačni operacijski sistem Windows 10 Cloud bomo brez težav lahko poganjali tudi na najcenejših osebnih računalnikih.

V začetki letošnjega februarja so se na spletu pojavile informacije, da podjetje Microsoft načrtuje posebno različico priljubljenega operacijskega sistema Windows 10. Tu seveda govorimo o »oblačnem« operacijskem sistemu Windows 10 Cloud, ki naj bi predstavljal neposredno konkurenco Googlovemu operacijskemu sistemu Chrome OS, ki je med proizvajalci namiznih in prenosnih računalnikov iz dneva v dan bolj priljubljen. Novi Windows 10 naj bi bil seveda namenjen sodobnemu informacijskemu svetu, ki od operacijskih sistemov zahteva učinkovito in tekoče delovanje tudi na strojno manj zmogljivih in energijsko varčnih računalniških sistemih. Novost naj bi bila celo grajena na dveh ključnih platformah in sicer novi spletni trgovini Windows Store ter na konceptu univerzalnih aplikacij.

Medtem ko je pred kratkim v javnost že pricurljala namestitvena datoteka za Windows 10 Cloud, so se sedaj v javnosti pojavile še minimalne in priporočene strojne specifikacije za računalnike, ki bodo novost poganjali. Iz objavljenih dokumentov je razvidno, da bomo za uporabo oblačnega operacijskega sistema Windows 10 Cloud potrebovali vsaj štirijedrni Intelov procesor Celeron četrte generacije, sistemski pomnilnik kapacitete štirih gigabajtov in vgrajeni pomnilnik z 32 gigabajti prostora. Za poganjanje 64-bitne različice novosti pa bomo potrebovali namizni ali prenosni računalnik z vsaj 64 gigabajti pomnilnika za shranjevanje podatkov. Poleg tega prenosni računalniki ne bodo smeli biti opremljeni z baterijami zmogljivosti nižje od 40 vatnih ur, saj bo v nasprotnem primeru trpela uporabniška izkušnja.

Pri tem se je potrebno zavedati, da bo prihajajoči operacijski sistem Windows 10 Cloud namenjen manj zahtevnim uporabnikom, začetnikom na področju računalništva in seveda izobraževalnim ustanovam. Poleg tega bo namenjen vsem, ki pri uporabi osebnega računalnika ne potrebujejo dodatnih možnosti ampak potrebujejo zgolj osebni računalnik, ki bo primeren za enostavno deskanje po svetovnem spletu, enostavnim pisarniškim opravilom ali za namene izobraževanja. Ker novi Microsoftov operacijski sistem Windows 10 Cloud ne bo ponujal naprednih možnosti, bo njegova maloprodajna cena kakopak precej nižja od običajne različice. To posledično pomeni, da bodo osebni računalniki opremljeni z njo prav tako nekoliko cenejši, kot to danes drži za Googlov operacijski sistem Chrome OS. Operacijski sistem Windows 10 Cloud bo, vsaj kar se tiče cene in uporabe, bolj kot ne spominjal na različico Bing, ki jo je računalniški gigant prvič uvedel v navezi z operacijskim sistemom Windows 8.


Prijavi napako v članku