Poslovne rešitve
16.02.2023 14:25

Deli z drugimi:

Share

Kako zagonska podjetja v regiji s tehnologijo prispevajo h gospodarski rasti

Danes je na svetu 150 milijonov zagonskih podjetij in vsako leto je ustanovljenih 50 milijonov novih. Zagonska podjetja Srednje in Vzhodne Evrope vse bolj pritegujejo pozornost sveta, saj se je po ocenah njihova vrednost v zadnjem desetletju povečala za 19-krat, v regiji pa je nastalo kar 34 samorogov, kar pomeni podjetja, vredna več kot milijardo USD.

»Zagonska podjetja spodbujajo inovacije in napredek v vseh delih gospodarstva, saj rešujejo probleme ali odpirajo nove načine dela. Spodbujajo digitalno preobrazbo tradicionalnih panog in akterjev ter ustvarjajo pozitivno spiralo za razvoj talentov in posledično več priložnosti za zaposlitev,« je povedal Alfredo Giannattasio, regionalni direktor trženja in poslovanja v Microsoftovi skupini Multi-Country*. »Kljub tem dejstvom pa po nekaterih ocenah več kot 90 odstotkov zagonskih podjetij preneha s poslovanjem v prvem letu obstoja, saj je njihova pot nepredvidljiva in polna negotovosti. Podjetja za preživetje bolj kot kapital in naložbe potrebujejo prave veščine, izkušene mentorje, priložnosti za mreženje, in zlasti v naši regiji, lažji dostop do svetovnih trgov in strank,« je dejal. 

Baltska regija velja za domovino nekaterih največjih evropskih zagonskih podjetij, pri čemer je na prvem mestu Estonija. Estonsko zagonsko podjetje s področja informacijskih tehnologij CostPocket je razvilo aplikacijo za prepoznavanje besedila, ki lahko v le nekaj sekundah z veliko natančnostjo digitalizira papirnate dokumente, kar podjetjem omogoča učinkovitejše izkoriščanje časa. V Litvi isLucid podjetjem omogoča, da izkoristijo zapise sestankov. Gre za programsko opremo, ki znotraj rešitve Microsoft Teams organizira zapise, da jih lahko uporabniki delijo z drugimi in po njih iščejo. Prav tako se integrira z rešitvijo za upravljanje nalog, ki jo uporablja podjetje. Modeli umetne inteligence predvidijo morebitne naloge in govor preoblikujejo v dobro napisane zapiske v več kot 30 jezikih. V Latviji je zagonsko podjetje RoboEatz izumilo povsem avtonomni robotski kuhinjski sistem, ki pripravlja, kuha in streže široko paleto jedi. Z aplikacijo RoboEatz stranke izberejo meni, ki ga lahko prilagodijo, tako da glede na želje dodajajo ali odvzemajo sestavine. 

V Vzhodni Evropi in Evraziji je bolgarsko zagonsko podjetje Fantasian Ltd razvilo programsko opremo Fantastic stay za upravljavce nepremičnin. S to programsko opremo lahko na eni sami nadzorni plošči nadzorujejo svoje ponudbe na platformah za počitniški najem in na svojem spletnem mestu za rezervacije. Na Madžarskem je zagonsko podjetje EDUardo Business Simulation ustvarilo zanimivo platformo za poslovne simulacije, ki temelji na Microsoftovih tehnologijah. Zagotavlja poglobljene izobraževalne vsebine v obliki interaktivnih študij primerov in jo je zato mogoče preprosto vključiti v učne projekte v podjetjih, ustanovah za usposabljanje ter poslovnih šolah. Odličen primer inovacij z uporabo umetne inteligence je ukrajinsko zagonsko podjetje Elai.io. Podjetje strankam omogoča da z umetno inteligenco besedilo uporabijo za ustvarjanje video vsebin in prilagojenih videoposnetkov, v katerih nastopajo resnični ljudje. Kazahstansko zagonsko podjetje Uniqa uporabnikom omogoča uporabo umetne inteligence v vsakdanjem življenju. Uniqa 24 ur na dan in vse dni v tednu v realnem času zbira in analizira podatke iz resničnih pogovorov in jih nato prikaže v poročilih Power BI, ki pomagajo pri učinkovitih odločitvah vodstva.

Razcvet zagonskih podjetij je prav tako prispel v regijo Adriatik. Make IT Easy je hrvaško tehnološko zagonsko podjetje, ki je svojo rešitev v oblaku mobilityONEzasnovalo na ideji, da je upravljanje vsakodnevnih aktivnosti in proračuna mogoče poenostaviti s povezavo z vozili. Hrvaško zagonsko podjetje CircuitMess, ki je že dobro poznano kot ponudnik strojne opreme, razvija in izdeluje izobraževalne ter zabavne elektronske naprave, kot so didaktične igrače STEM, ki so na voljo tudi v trgovinah po vsej Ameriki. V Sloveniji je podjetje QLECTOR Ltd razvilo rešitve za proizvodnjo, ki uporabljajo umetne inteligenco in temeljijo na platformi QLECTOR LEAP AI ter digitalnem dvojčku, s katerim lahko načrtovalci in koordinatorji ekip soustvarjajo optimalne načrte in ohranijo vitko proizvodnjo ter premostijo vrzel med teorijo načrtovanja proizvodnje in realnostjo v tovarnah. Programska platforma srbskega zagonskega podjetja B2Bee gosti več integriranih aplikacij. Njihova strategija je v celoti pokriti potrebe veletrgovcev v vseh prodajnih kanalih – od prejema do dostave. Hrvaški podjetji Infobip in Rimac sta zgled drugim, saj sta v letih 2020 oziroma 2022 iz znanih zagonskih podjetij prerasla v regionalna samoroga.

Alfredo Giannattasio

»Zvezde prihodnosti se rojevajo danes, prav tukaj v tej regiji, in imamo edinstveno priložnost, da odigramo ključno vlogo pri njihovi rasti. Programi, kot sta Microsoft for Startups Founders Hub in Program ISV Success, jim lahko pomagajo na tej poti. Digitalne tehnologije, računalništvo v oblaku, umetna inteligenca, velike količine podatki, sodobna omrežja ter digitalizacija vsake izkušnje in poslovnega procesa bodo ključni pri zagotavljanju gospodarskega razvoja in rasti,« je povedal Alfredo Giannattasio.

Kot je pokazala nedavna Microsoftova raziskava, so digitalno napredne države dokazano bolj zelene, bogatejše, inovativnejše in konkurenčnejše. Med ključnimi dejavniki njihovega uspeha je prav močno in digitalno dobro razvito okolje zagonskih podjetij.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Microsoft.
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več