Računalništvo, telefonija
22.11.2016 17:59
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je internet stvari in zakaj je pomemben za vas

Napaka v programski kodi termostata Nest je marsikaterega lastnika pošteno spravila s tira.
Napaka v programski kodi termostata Nest je marsikaterega lastnika pošteno spravila s tira.

V preteklih dveh letih se je veliko pisalo o internetu stvari. Večinoma so se temu posvečali privrženci, ki so kot ponavadi hiteli z revolucionarnimi napovedmi o velikih spremembah. Do tega trenutka se ni zgodilo nič drastičnega vendar pa se počasi naprave, ki predstavljajo internet stvari, pojavljajo v našem vsakdanjem življenju.

Internet stvari se nanaša na medsebojno povezanost naprav prek spleta. Žarnice, hladilniki, termostati, kozarci, ogledala in ostali do danes nepovezani izdelki postanejo del spleta. Za vas to pomeni možnost upravljanja. Naprave postanejo pametne. Namesto, da vsako jutro ročno prižgete napravo za pripravo kave se lahko samodejno in vas sveža kava počaka takoj, ko vstanete.

Velik napredek so opravili pri podjetju Philips. Žarnice Hue se povežejo z vašim pametnim telefonom in vam ponujajo možnost opravljanja na daljavo. Tako vam več ni potrebno skrbeti ali ste ugasnili vse luči saj jih lahko prižgete in ugasnete prek pametnega telefona. Poleg možnosti upravljanja na daljavo, naprave delujejo samodejno. Glede na dan v tednu in čas se luči prižgejo ali ugasnejo.

Internet stvari je medijsko postal zanimiv s prevzemom podjetja Nest s strani podjetja Google. Prevzem je Google stal 3,2 milijarde ameriških dolarjev in takšna googlova odločitev ima tehtne razloge. Podjetje je namreč razvilo prvi pametni termostat na svetu. Nest vam s samodejnim in pametnim upravljanjem sam zniža stroške ogrevanja. Ko vas ni doma se ogrevanje minimizira, preden pa vstopite v stanovanje ali hišo pa vas že pričaka prijetno ogreto okolje. Nest spremlja vaše navade in se na ta način samodejno uči upravljanja. Po nekaj tednih vam tako več ni potrebno nikoli nastavljati temperature.

Internet stvari tako počasi ampak vztrajno postaja del vašega vsakdana. Končni rezultat bo izboljšano delovanje naprav, ki jih danes upravljate sami.


Prijavi napako v članku