Računalništvo, telefonija
09.06.2016 13:37
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Javni uslužbenci bodo ostali brez interneta

Singapurska javna uprava bo prihodnje leto ostala brez interneta.
Singapurska javna uprava bo prihodnje leto ostala brez interneta.

Singapurska vlada je nedavno sprejela odločitev, da bodo vsem svojim uslužbencem v državni upravi prihodnje leto onemogočila dostop do svetovnega spleta na delovnem mestu. Čeprav mnogi odločitev singapurske vlade povezujejo z relativno neučinkovitim javnim sektorjem, ni ravno tako. Singapurska vlada s tem ukrepom namreč računa na to, da bo izboljšala računalniško varnost in da bo preprečila uhajanje elektronske pošte na zasebne naslove, ki je v javni upravi vse prej kot redek pojav.

Javni uslužbenci odločitvi singapurske vlade o prekinitvi dostopa do svetovnega spleta niso pretirano nasprotovali, ampak so jo v večini celo podprli. Omejitev dostopa do interneta se namreč ne nanaša na osebne naprave zaposlenih (pametne mobilne telefone, tablične računalnike, prenosnike in podobno). Kdor bo v službi potreboval dostop do interneta, a ne bo razpolagal z lastno mobilno napravo povezano v svetovni spleti, pa bo lahko uporabil poseben terminal, ki bo ločen od preostalega omrežja.

Singapurska vlada verjame, da večjih zapletov pri prekinitvi dostopa do svetovnega spleta na računalnikih javnih uslužbencev ne bo, saj se je pilotni projekt izkazal za nadvse učinkovitega. Morda niti ne bi bilo slabo, če bi se za enak ukrep odločila tudi slovenska vlada za naš javni sektor.


Prijavi napako v članku