Procesorji
07.12.2009 16:15

Deli z drugimi:

Share

Intel opustil razvoj grafičnega jedra Larrabee

Več o prihodnosti grafičnega jedra Larrabee naj bi bilo znanega v naslednjem letu.
Več o prihodnosti grafičnega jedra Larrabee naj bi bilo znanega v naslednjem letu.

Podjetje Intel je konec avgusta letos na računalniškem sejmu Intel Developer Forum (IDF) predstavilo delovanje nove grafične rešitve s tovarniško oznako Larrabee, ki naj bi bila vgrajena celo v prihajajočo generacijo njihovih zmogljivih procesorjev. Grafično jedro je bilo izdelano s pomočjo naprednega 45-nanometrskega proizvodnega procesa »high-k metal gate« in je zagotavljalo visoko računsko moč ob nizki porabi električne energije.

Kljub temu, da je bila grafična kartica združljiva s standardoma DirectX in OpenGL in je tekoče poganjala celo računalniške igre razreda Quake 3 v najzahtevnejšem načinu s hitrostjo do 40 sličic na sekundo, so se vodilni podjetja Intel odločili, do projekt Larrabee opustijo. Povod k tej radikalni odločitvi pa naj bi bil nezadosten napredek tako na strojnem kot tudi na programskem nivoju.

To pa je seveda voda na mlin konkurenčnemu podjetju AMD, ki pripravlja novo generacijo zmogljivih procesorjev, ki bodo kot prvi vsebovali zmogljivo grafično sredico, namenjeno preračunavanju tudi nekoliko zahtevnejših grafičnih oblik. Jedra novincev, ki nastajajo pod tovarniško oznako Fusion, bodo izdelana s pomočjo napredne 32-nanometrske tehnologije in proizvodnega procesa Silicon-On-Insulator (SOi), ki poleg nizkih proizvodnih stroškov, prinašata še občutno nižjo porabo električne energije in višjo zmogljivost. Prvi procesorji AMD z vgrajeno grafično kartico naj bi bil nared za prodajo že v naslednjem letu.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku