Računalništvo, telefonija
01.08.2017 06:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel ni več prvi proizvajalec čipov na svetu. Že veste kdo ga je prehitel?

Intel ni več prvi proizvajalec čipov na svetu. Že veste kdo ga je prehitel?
Intel ni več prvi proizvajalec čipov na svetu. Že veste kdo ga je prehitel?

Intel je kar nekaj časa držal primat največjega proizvajalca čipov na svetu, saj konkurenca na tem področju enostavno ni bila dovolj dobra, vključno z njegovim večnim tekmecem, podjetjem AMD. Tudi na mobilnem področju mu nihče ni mogel do živega, vključno s podjetjem ARM, ki velja za enega največjih igralcev na tem področju. Po 25 letih pa se je vendarle našlo podjetje, ki je vsaj po proizvodnji čipov končno prehitelo vsemogočni Intel.

To podjetje je Samsung, ki je v drugem četrtletju letošnjega leta s prodajo čipov zaslužilo 6,14 milijarde evrov, celotni prihodki s prodaje pa so znašali 13,5 milijard evrov. Na drugi strani pa je podjetju Intel v drugem četrtletju letošnjega leta uspelo ustvariti »zgolj« 3,3 milijarde evrov dobička in 12,4 milijarde evrov prihodkov. Samsungu je veliki met uspel predvsem na račun trga mobilne telefonije, Intel pa je na tem področju praktično popolnoma pogorel.

Mnogi poznavalci so prepričani, da Intel lahko postane ponovno vodilni proizvajalec čipov le, če bo spremenil svojo strategijo na področju mobilnih naprav. Trg pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov, pametnih zapestnic in drugih mobilnih naprav je enostavno prevelik, da bi ga lahko Intel »nadomestil« s področjem osebnih računalnikov in strežnikov. To področje se trenutno namreč bolj kot ne še vedno krči.


Prijavi napako v članku