Telefoni
08.03.2011 06:12
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google vključil “kill” stikalo na okuženih mobilnikih Android

Ranljivost Androida ogroža vaše podatke na pomnilniški kartici
Ranljivost Androida ogroža vaše podatke na pomnilniški kartici

Googlovi programerji so pred kratkim na portalu Android Market našli kar 21 aplikacij, okuženih s škodljivo programsko kodo. Tu je šlo izključno za programsko opremo podjetja Myournet. Čeprav so Googlovi programerji nemudoma odstranili okuženo programsko opremo iz portala Android Market, je bila ta že prenesena kar dobrih 50.000-krat. Zaradi masovne okužbe se je podjetje Google odločilo, da prvič vključi posebno stikalo za oddaljen izbris škodljive programske opreme na mobilnikih Android.

Podjetje Google je dejansko preko stranskih vrat iz okuženih pametnih mobilnih telefonov Android samodejno izbrisalo škodljivo programsko kodo. Poleg tega je oddaljeno namestilo še programsko opremo Android Market Security Tool March 2011. Ta je poskrbela tako za odpravo ranljivosti v programski kodi mobilnega operacijskega sistema kot za zaustavitev pošiljanja zasebnih podatkov na oddaljeni strežnik.

Čeprav je bila namera podjetja Google dobronamerna, je ta med številnimi uporabniki pametnih mobilnih telefonov Android povzročila val ogorčenja. Z vključitvijo posebnega stikala za oddaljen izbris škodljive programske opreme je namreč računalniški gigant dokazal, da bi lahko, če bi to hotel, v trenutku prevzel nadzor ali onesposobil vse mobilnike Android, ki bi bili priključeni na svetovni splet. Tu velja še omeniti, da je posebno stikalo za oddaljen izbris škodljive programske opreme nameščeno tudi v Applovem mobilnem operacijskem sistemu iOS.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku