Telefoni
26.10.2020 10:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google sedaj boljši kot Shazam

Shazam - aplikacija, ki lahko prepozna, katero glasbo poslušate in in vam takoj ponudi možnost predvajanja. Vse to skoraj instantno. Podobno storitev ponuja tudi Google kar v svojem asistentu, sedaj pa še z novim načinom prepoznavanja.
Google sedaj boljši kot Shazam
Google sedaj boljši kot Shazam

Večkrat slišite kakšno novo melodijo na radiu, pa ne veste naslova skladbe? Pri tem vam lahko pomaga aplikacija Shazam, ki skoraj instantno prepozna del melodije in vam ponudi naslov skladbe, ki jo iščete. Kaj pa, če Shazam ni edina aplikacija, ki to zmore? Googlov asistent ima že kar nekaj časa vgrajeno enako sposobnost prepoznavanja glasbe. Nedavno so to prepoznavanje nadgradili.

Sedaj namreč Google omogoča prepoznavanje glasbe kar z našim petjem, žvižagnjem … in to z visoko natančnostjo.

Vse kar mora uporabnik narediti je, da klikne na ikono mikrofona in začne peti. Google nato avtomatično preklopi na način prepoznavanja glasbe in v nekaj sekundah ponudi različne rezultate glede na zapeto pesem. V večini primerov – z več kot 70% natančnostjo – prepozna pravilno skladbo.

Vse to zmore z t.i. “machine learning” tehnologijo, katera omogoča, da se program sam uči novih sposobnosti prepoznavanja, ne da bi ga moral človek programirati in učiti novih sposobnosti.

Kako to pravzaprav deluje? Najlažje si je to predstavljati tako, da si zamislimo, da ima vsaka glasba svoj unikaten prstni odtis, kar pomeni, da ima vsaka glasba svojo unikatno identiteto. Programska oprema nato vsako petje, žvižganje … pretvori v svoj “prstni odtis”, katerega nato nato pretvori v zaporedje števil, ki ga lahko program primerja z svojo bazo podatkov.

Algoritem je zmožen tako prepoznavati glasbo ne glede na to, ali je zapeta, zažvižgana, zaigrana instrumentalno ali studijsko z vsemi inštrumenti in petjem. Na podoben način tudi človek prepoznava glasbo.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku