Računalništvo, telefonija
27.03.2014 11:40
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Francozi z armado pravnikov nad Twitter, Facebook in Google

Podjetja Twitter, Facebook in Google uporabnike zlorabljajo s prezapletenimi in z nezakonitimi pogoji uporabe z namenom kovanja večjih dobičkov.
Podjetja Twitter, Facebook in Google uporabnike zlorabljajo s prezapletenimi in z nezakonitimi pogoji uporabe z namenom kovanja večjih dobičkov.

Če dandanes želimo uporabljati spletno storitev, moramo predhodno sprejeti pogoje uporabe, ki pa so nam zaradi uporabe zapletenega pravnega jezika pogosto nerazumljivi, v nekaterih delih pa so lahko celo nezakoniti. Ker pogoje uporabe za nezakonite aktivnosti s pridom izkoriščajo predvsem vodilni ponudniki spletnih storitev, je vodilna francoska organizacija za zaščito pravic potrošnikov sprejela odločitev, da vloži tožbo zoper spletne velikane Twitter, Facebook in Google. V njej jim očita načrtno kršitev zakonodaje na področju zasebnosti.

Vodilna francoska organizacija za zaščito pravic potrošnikov je celo prepričana, da podjetja Twitter, Facebook in Google svoje uporabnike zlorabljajo s prezapletenimi in z nezakonitimi pogoji uporabe. Tovrstni pogoji uporabe so pogosto namreč usmerjeni v preobsežno obdelavo osebnih podatkov uporabnikov in vseh, ki so z njimi povezani (prijatelji, znanci, sorodniki in drugi), z namenom trženja oglasnih sporočil in celo prodaje osebnih podatkov. Največ težav s tem ima podjetje Google, saj je bilo že večkrat obtoženo kršitve zakonodaje na področju zasebnosti. Francosko sodišče je pred kratkim podjetje Google zaradi zavestnega kršenja zasebnosti francoskih uporabnikov njegovih storitev obsodilo celo na 150 tisoč evrov kazni, poleg tega pa je moralo na svojem spletnem iskalniku Google za francoske uporabnike (www.google.fr) javno priznati kršitev zasebnosti (http://bit.ly/GoogleFRA).


Prijavi napako v članku