Projektorji
29.03.2023 11:27

Deli z drugimi:

Share

Epson projektor, ki se je resno lotil domače kinematografske izkušnje

Domači kinematografski entuziasti si boste želeli pobliže ogledati najnovejši laserski projektor Epson EH-LS12000B. Poglejmo si, zakaj.
Foto: Epson
Foto: Epson

Laserski projektorji so postali ena in edina izbira za resne kinematografske navdušence, ki želijo epski občutek kinodvoran poustvariti tudi doma. Klasični projektorji z žarnico so bili v zadnjih letih v celoti izrinjeni na stranski tir. Laserski projektorji že v samem imenu razkrivajo, da za ustvarjanje svetlobe uporabljajo laserje, ki so glavni krivci za priljubljenost tovrstnih video naprav. V primerjavi s klasičnimi projektorji imajo manjše vzdrževalne stroške, večjo energijsko učinkovitost, večji doseg in boljšo kakovost slike.

Epson že vrsto let skrbi, da imajo video navdušenci možnost ustvariti karseda najboljšo kinematografsko izkušnjo v svojih pametnih domovih. To misijo nadaljuje laserski projektor Epson EH-LS12000B.

Laserski projektor s 4K ločljivostjo in HDR podporo

Impozantno velika leča na sredini ne razkriva veliko, vendar se v notranjosti skriva najsodobnejša laserska tehnologija, ki bo skrbela za poglobljeno video izkušnjo in je hkrati razlog, zakaj se je ravno ta projektor pojavil na radarju vseh kinematografskih navdušencev.

Pod sojem žarometov so v glavnem trditve Epsona, da je njihov najnovejši laserski projektor za domačo rabo opremljen z zmožnostjo predvajanja posnetkov v 4K ločljivosti z visokim dinamičnim razponom in podporo za HDR10+, kar je zelo nenavaden in redek prizor v domačih projektorjih.

Za prikaz ostre in natančne slike skrbijo trije slikovni čipi LCD. Vsak čip zagotavlja FullHD ločljivost, skupaj pa uporabljajo napredno tehnologijo za ustvarjanje 4K gostote slikovnih pik. Visok dinamični razpon je posledica podpore za najnovejši standard HDR10+, kar vključuje tudi HDR10 in HLG. Pohvali se lahko še z visoko svetilnostjo 2700 lumnov, kar je nadpovprečno za tovrstne laserske projektorje.

Ker gre za lasersko tehnologijo, se lahko bodoči uporabniki projektorja Epson EH-LS12000B veselite 20.000 delovnih ur uporabe, kar je mnogo več od klasičnih projektorjev z žarnico, ki običajno dosežejo skromnih 6.000 ur avtonomije. Tudi odzivnost je na višjem nivoju. Ko boste kliknili gumb za vklop, se bo projektor odzval v trenutku. Medtem ko boste vi iskali film ali serijo, se bodo leče ogrele na delovno temperaturo in projektor bo pripravljen za uporabo.

Na robovih projektorja boste opazili odprtine, ki skrbijo, da je toplota laserske osvetlitve vedno na optimalni ravni, kar pomeni, da vas hrup ventilatorjev (samo 22 dB) med gledanjem vašega najljubšega filma ne bo motil.

Bolj osupljive barve in kontrast

Laserski projektor Epson EH-LS12000B v sebi skriva še eno presenečenje. Slikovni procesor Epson ZX poganja napredne funkcije, kot je interpolacija sličic 4K za bolj gladko premikanje slike, izboljšava 4K ločljivosti in prilagodljivo gama popravljanje. Slednje samodejno prilagodi kakovost slike na podlagi informacij o prizoru. Tako lahko Epson projektor preprosto doseže bolj osupljive barve in kontrast.

Našteta konfiguracija je že sedaj zelo netipična za laserske projektorje domačega kova. Kontrastno razmerje 2.500.000 : 1 in motoriziran sistem za prilagajanje leče pa dodata le še piko na i. Motorizirano premikanje je zelo dobrodošlo in vključuje obsežno navpično in vodoravno premikanje ter odlično 2,1-kratno optično povečavo, pri kateri ne boste izgubili niti odstotka kakovosti.

Prav tako zelo dobrodošla funkcija je podpora za video signale 4K/120 Hz preko vhoda HDMI (vključen tudi eARC). To pomeni, da lahko na projektor Epson EH-LS12000B priključite najnovejše igralne konzole ali gaming računalnik in uživate v tisti pravi gaming izkušnji.

Umerjanje barv so zaupali programski opremi Calman, ki ji zaupajo oblikovalci in filmski ustvarjalci.

Za še več informacij o najnovejšem Epson projektorju obiščite www.av-planet.si ali www.epson.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Epson projektorji Epson


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več