Računalništvo, telefonija
29.06.2015 07:07
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Eksplozija rakete Falcon 9

Kolonizacija Marsa je verjetno le še vprašanje časa!
Kolonizacija Marsa je verjetno le še vprašanje časa!

Slab dan za privatno podjetje SpaceX, ki se je uveljavilo kot resna alternativa ameriški državni vesoljski agenciji Nasa. Izstrelitev rakete Falcon 9, ki je na krovu vsebovala pomembne dobrine za astronavte na mednarodni vesoljski postaji, se je zgolj dve minuti po vzletu končala z eksplozijo in razbitinami.

Strokovnjaki podjetja SpaceX sprva niso vedeli razloga za nesrečo. Videli so le dim, ki se je pojavil, tik preden se je zgodil neljubi dogodek. A kmalu po objavi prvih novic je postalo jasno, da se je tehnična napaka pripetila v enem izmed gorivnih rezervoarjev, kjer je bil shranjen tekoči kisik. To je na Twitterju potrdil tudi Elon Musk, ustanovitelj in CEO podjetja SpaceX. Srečo v nesreči predstavlja dejstvo, da na raketi ni bilo nobenih ljudi in s tem žrtev. Hkrati naj bi po poročanju tako podjetja SpaceX kot tudi NASE astronavti na mednarodni vesoljski postaji imeli dovolj hrane in drugih dobrin. Zaloge naj bi zadostovale še za štiri mesece, kar je več kot dovolj časa za ponovitev misije. Med oškodovanci je tudi podjetje Microsoft, ki je na krovu transportiralo virtualna očala HoloLens, s katerimi bodo astronavti lažje opravljali potrebna dela na vesoljski postaji.

Dolgoročnih posledic za podjetje SpaceX in razvoja cenovno ugodnejših poletov v vesolje ni za pričakovati. Dogodek je samo ena izmed lekcij, ki se jih morajo inženirji naučiti, preden se bodo vesoljske ekspedicije lahko nadaljevale. SpaceX ima v tem trenutku več naročil za vesoljske polete. Med naročniki sta tako ameriška vojska kot tudi predhodno omenjena državna agencija NASA.


Prijavi napako v članku