Programska oprema
15.04.2008 09:04
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Do konca leta že več kot milijon škodljivih programov

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Amis, je objavilo četrtletno poročilo o stanju na področju računalniške varnosti. Število novih škodljivih programov se je pričelo izjemno hitro povečevati, tako da strokovnjaki za računalniške viruse dnevno prejmejo na analizo tudi po 25.000 vzorcev. Če se bo ta trend nadaljeval, bo konec leta 2008 število različnih virusov, črvov in trojanskih konjev že več kot milijon.

Čeprav je število novih virusov izjemno visoko, pa imajo uporabniki računalnikov občutek, da je virusov vedno manj. Razlog za to je tudi v tem, da avtorji škodljivih programov spreminjajo način širjenja svojih programov.

Še lansko leto se je večina škodljivih programov širila preko elektronske pošte in smo bili priča množicam okuženih sporočil, ki so jih pošiljali črvi vrste Bagle, Mydoom in Warezov. Dandanes pošiljanje datotek .EXE v priponkah sporočil ni več učinkovito, saj praktično vsa podjetja onemogočajo pošiljanje nevarnih priponk po elektronski pošti.

Zato kriminalci dandanes škodljive programe večinoma širijo preko spletnih strani. Napade tako pogosto izvajajo s pomočjo elektronskih sporočil, ki ne vsebujejo programov, temveč zgolj povezavo na spletno stran, ki vsebuje okužene programe. Uporabnik se tako okuži šele po obisku spletne strani.

Prvi trojanski konj za mobilne telefone, ki izsiljuje uporabnike
Večina škodljivih programov, ki se pojavljajo dandanes, poizkuša avtorju pridobiti finančno korist. To počne tudi prvi trojanski konj za mobilne telefone, ki izsiljuje uporabnike.

Trojanski konj Kiazha, ki je bil odkrit na Kitajskem, se na mobilni telefon namesti s prenosom okuženega programa. Ob okužbi na mobilni telefon namesti več starejših virusov. Zatem uporabniku mobilnega telefona pošlje sporočilo, da mora nakazati znesek v višini okoli 5 evrov, če želi pridobiti nazaj dostop do imenika in sporočil, ki se nahajajo na mobilnem telefonu.


Prijavi napako v članku