Fotoaparati in kamere
15.12.2010 13:34
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalni fotoaparati praznujejo 14 let

Leica S1 se je vpisal v zgodovino kot prvi digitalni fotoaparat namenjen množicam.
Leica S1 se je vpisal v zgodovino kot prvi digitalni fotoaparat namenjen množicam.

Leto 1996 je bilo polno zgodovinsko pomembnih prelomnic. Računalniški sistem Deep Blue je premagal šahovskega velemojstra Garrya Kasparova, v Združenem kraljestvu se je skotila prva klonirana ovca Dolly in digitalni fotoaparati so postali dostopni navadnim smrtnikom. Za to je poskrbelo podjetje Leica. Prvi digitalni fotoaparat je bil opremljen s tržno oznako S1 in je razpolagal s 35-milimetrskim objektivom družine R.

Z digitalnim fotoaparatom Leica S1 je bilo mogoče zajemati nepozabne trenutke s površino do devet kvadratnih centimetrov. Vas zanima, kaj je še ponujal digitalni fotoaparat, za katerega je bilo potrebno tedaj v prosti prodaji odšteti kar vrtoglavih 21.500 ameriških dolarjev? Leica S1 se je lahko »pobahala« še z osvetlitvijo ISO 50 in 48-bitnimi digitalnimi fotografijami velikosti okoli 151 megabitov. Za zajem dovolj kakovostnega nepozabnega trenutka je bilo potrebnih kar dolgih 185 sekund.

Danes podjetje Leica prednjači na področju kompaktnih digitalnih aparatov. Njegovi digitalni fotoaparati so izjemno priljubljen, saj ponujajo visoko kakovost po ugodni ceni. Leica je eno redkih podjetij, ki poleg vrhunskih kompaktnih in zrcalno-refleksnih digitalnih fotoaparatov še vedno razvija profesionalne analogne fotoaparate. Ti ostajajo pojem vrhunske ostrine, ki jo zlasti pri zahtevnih projekcijah digitalna tehnologija še nekaj časa ne bo nadomestila. Kaj šele presegla.


Prijavi napako v članku