Računalništvo, telefonija
17.09.2009 06:13
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Črnilo za tajne agente

Novo črnilo je pisano na kožo celo tajnim agentom!
Novo črnilo je pisano na kožo celo tajnim agentom!

Številne raziskave širom sveta so pokazale, da podjetja letno natisnejo okrog sedem tisoč milijard strani, od katerih jih kar 70 odstotkov konča v koših za smeti in ne v zabojnikih, namenjenih recikliranju. Večina natisnjenih dokumentov se namreč uporablja le za nekaj ur ali celo minut.

To pa bi se lahko kmalu spremenilo, saj so raziskovalci fakultete Northwestern University pripravili nadvse zanimivo črnilo, ki je sprva vidno, po določenem času pa se »samodejno« izbriše. Novi izum temelji na osnovi nanodelcev srebra in zlata, ki se ob prisotnosti intenzivne ultravijolične svetlobe strdijo v kepice in s tem postanejo vidni.

Takoj po končanem pisanju pričnejo kepice razpadati, pri čemer je hitrost njihovega razpadanja v precejšnji meri odvisna od moči ultravijoličnega žarčenja. Še posebej zanimivo pa je dejstvo, da takih sporočil ni mogoče kopirati, saj svetloba fotokopirnega stroja sporočilo nemudoma izbriše.

Trenutno žal še ni znano, ali bo novo črnilo mogoče uporabljati tudi za tiskanje dokumentov na namenskih tiskalnikih. Vsekakor pa bi to pripomoglo levji delež k čistejšemu okolju.


Prijavi napako v članku