Računalništvo, telefonija
02.05.2020 11:11

Deli z drugimi:

Share

Cenovno ugodni mehanski odprtokodni respirator

Za mehanski odprtokodni respirator OP-Vent je treba odšteti zgolj preračunanih 360 evrov.
Za mehanski odprtokodni respirator OP-Vent je treba odšteti zgolj preračunanih 360 evrov.

Bolniki, ki jih novi koronavirus resno prizadene in potrebujejo intenzivno zdravljenje, pogosto dihajo s pomočjo respiratorja. Žal si mnoge bolnišnice širom sveta ne morejo privoščiti velikega števila respiratorjev, saj je za vstopni model treba odšteti kar okoli preračunanih 18 tisoč evrov. To je vodilnega raziskovalca podjetja Nvidia spodbudilo k pripravi mehanskega odprtokodnega respiratorja, ki je dovolj poceni, da bi si ga lahko privoščile tudi bolnišnice v državah, kjer za zdravstvo ne namenijo veliko denarja.

Mehanski odprtokodni respirator OP-Vent je v osnovi zelo enostaven, zato ga lahko sestavimo v zgolj nekaj minutah. Celoto lahko zapakiramo celo v prenosni kovček, za zagon naprave pa potrebujemo le še ustrezno infrastrukturo in zunanji zaslon. Naprava bo poskrbela za natančen pretok kisika, pritisk in volumen, za ta namen pa je potrebnih precej manj komponent in električne energije v primerjavi z obstoječimi rešitvami. Poleg tega je osnova nadvse poceni, saj je treba zanjo odšteti zgolj preračunanih 360 evrov.

Ker je v Združenih državah Amerike za uporabo medicinskih pripomočkov v praksi potrebno predhodno dovoljenje s strani državne administracije za hrano in zdaravila (US Food and Drug Administration), vodilni raziskovalec podjetja Nvidia že zbira ustrezno dokumentacijo. Če mu bo podvig uspel, to pomeni, da bo mehanski odprtokodni respirator OP-Vent lahko uporabljale tudi bolnišnice. To bi bila seveda velika zmaga predvsem za paciente, saj bi bili respiratorji precej bolj dostopni, v kolikor bi jih potrebovali v primeru zapletov z okužbo.


Prijavi napako v članku