Telefoni
Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
Slušalke
19.01.2023 10:25
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.
Peter Čebron

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o novem brezžičnem polnilnem standardu Qi2

Qi2 univerzalnemu brezžičnemu polnjenju dodaja magnete, vendar gre več kot le za priročnost. Odpravil naj bi tudi hitrostne omejitve.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

V začetku leta je konzorcij Wireless Power Consortium (WPC) javnosti predstavil Qi2, drugo večjo posodobitev standarda za brezžično polnjenje. Mineva že desetletje, odkar se je brezžično polnjenje začelo pojavljati na trgu pametnih telefonov. Z novim standardom Qi2 WPC želi odpraviti dve največji pomanjkljivosti brezžičnega polnjenja – energetska učinkovitost in udobje.

Novi brezžični standard Qi2 se je med razvojem veliko zanašal na pomoč Appla, ki je k projektu doprineslo pomoč pri integraciji iPhonove tehnologije MagSafe. Tako imenovani »profil magnetne moči« (angl. Magnetic Power Profile) na široko odpira vrata v povsem nov ekosistem naprav/dodatkov, ki se lahko pritrdijo na polnjeno napravo. To pa še ni vse.

Kaj je brezžični standard Qi2?

Že omenjeni magneti so najbolj opazna nadgradnja v primerjavi z obstoječim standardom Qi. Obroč magnetov pa ni bil dodan samo zato, da bi bilo polnjenje bolj priročno. Namesto tega zagotavlja tudi, da je vaš pametni telefon pravilno poravnan s polnilnikom. Da bi razumeli, zakaj je to tako pomembno, se je morda vredno ustaviti pri tem, kako brezžično polnjenje sploh deluje.

Brezžični-standard-Qi2-brezžično-polnjenje
K razvoju novega brezžičnega standarda je veliko prispeval tudi Apple

Zelo na kratko in poenostavljeno, brezžično polnjenje temelji na zakonu elektromagnetne indukcije. V vsakem posameznem brezžičnem polnilniku boste našli tuljavo bakrene žice. Ko priključite polnilnik, električni tok, ki teče skozi to tuljavo, ustvari magnetno polje. Telefoni, ki podpirajo brezžično polnjenje, vključujejo tudi tuljavo pod zadnjim plastičnim ali steklenim ohišjem. In ko napravo postavite na polnilno ploščico, magnetno polje polnilnika inducira električni tok v tuljavi telefona.

Medtem ko je ideja za brezžično polnjenje na prvi pogled preprosta, učinkovitost prenosa energije pade takoj, ko povečate razdaljo med tuljavama. Morda ste opazili, da se vaš telefon precej hitro preneha polniti, ko ga na primer dvignete stran od brezžičnega polnilnika. Enak koncept velja tudi v vodoravni smeri. Če tuljave niso poravnane, bo hitrost polnjenja padla.

Magneti brezžičnega standarda Qi2 rešujejo to težavo tako, da skoraj popolno poravnajo tuljave oddajnika in sprejemnika. In ker se energija, izgubljena med brezžičnim polnjenjem, običajno pretvori v toploto, se tudi vaša naprava ne bo toliko segrela. Zaradi tega Qi2 občutno manj prispeva k naravni degradaciji zdravja baterije vašega pametnega telefona.

Magnetni obroč bo poskrbel tudi za razvoj novih dodatkov, ki se bodo lahko hitro pritrdila na zadnjo stran telefona. Apple uporabniki so s tem že seznanjeni, saj lahko kupijo kar nekaj tovrstnih, ki niso namenjeni polnjenju, kot na primer stojala, denarnice, ventilatorje in podobno.

Qi in Qi2, kakšna je razlika?

WPC pravi, da bo boljša povezava Qi2 omogočila hitrejše brezžično polnjenje. Standard bo sprva predstavljen z obstoječo omejitvijo 15 W, vendar bodo z zorenjem standarda sledili višji profili moči.

Direktor trženja Paul Struhsaker v konzorciju WPC je v intervjuju za spletni portal Android Authority dejal, da bo posodobljena različica Qi2.1 prinesla hitro brezžično polnjenje nekje sredi leta 2024. Do takrat konzorcij prav tako želi dodati podporo za pametne ure in tablice. Sprva pa bo Qi2 namenjen le telefonom in brezžičnim slušalkam. Celoten intervju si lahko preberete tukaj.

Qi2 je tudi precej strožji standard. Proizvajalci bodo morali opraviti postopek certificiranja in le preverjeni izdelki bodo nosili logotip standarda. To bo zagotovilo, da se ponarejeni ali nevarni izdelki ne bodo znašli na izložbah največjih trgovin, kot je Amazon. Na splošno se WPC zavezuje, da bodo strogi pri uveljavljanju njihovih standardov, saj ne želijo omadeževati blagovne znamke Qi.

Nazadnje bo standard Qi2 zahteval avtentikacijo, kar ni isto kot postopek certificiranja. Preprosto povedano, naprave lahko zavrnejo črpanje energije iz neustreznih polnilnikov, ki ne sledijo Qi2 protokolom. Še vedno boste lahko našli brezžične polnilnike znanih proizvajalcev, kot sta Belkin in Anker, brezimenski polnilniki, ki jih lahko najdete pri kitajskih prodajalcih, pa po vsej verjetnosti ne bodo delovali.

Kdaj bo na voljo za uporabo?

WPC še ni dokončal standarda Qi2. Nadevajo se, da bi zadnje specifikacije uredili v naslednjih mesecih. Prav tako pričakuje, da bodo naprave s Qi2 na voljo na trgu pravočasno za praznično sezono 2023.

WPC ima skoraj 400 članov, vključno z večino največjih proizvajalcev pametnih telefonov, zato bi novi standard moral postati splošno dostopen leta 2024. To pomeni, da bodo praktično vsi pametni telefoni leta 2023 še naprej uporabljali brezžično polnjenje Qi prve generacije.

Na elektronskem sejmu CES 2023 je bila predstavljena še ena polnilna tehnologija, ki obljublja brezžično polnjenje z drugega konca sobe.

Fotografije: Unsplash


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
brezžično polnjenje brezžični standard Qi2


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več