Računalništvo, telefonija
25.03.2011 06:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo izmenično električno napetost zamenjali za enosmerno?

Enosmerna napetost je pisana na kožo računalništvu!
Enosmerna napetost je pisana na kožo računalništvu!

Danes praktično vse električne naprave priključujemo na izmenično električno napetost. Ta je med nami prisotna že vse od konca 19. stoletja, saj ima številne prednosti. Med njimi izstopajo enostavno spreminjanje napetosti s transformatorji, poganjanje večfaznih motorjev in enostavna proizvodnja z vrtečimi generatorji. Izmenična napetost ima žal še slabosti, kot je na primer jalova moč pri uporabi kapacitivnih ali induktivnih bremen. To lahko močno obremeni električno omrežje.

Medtem ko je večina povsem zadovoljna z izmenično električno napetostjo, so se inženirji britanske univerze v Bathu odločili za povsem drugačen »prijem«. Ti so namreč v izbranem računalniškem centru izmenično električno napetost zamenjali za enosmerno. Za dosego cilja so uporabili namenski usmernik in skupno kar 50 računalniških sistemov, ki so bili povsem prilagojeni enosmernemu napajanju.

Znanstveniki so prišli do spoznanja, da uporaba enosmerne električne napetosti v računalništvu prinaša številne prednosti. Ker tu ni potrebe po napajalniku, so računalniki lahko manjši. Zaradi uporabe enosmerne napetosti je poraba električne moči manjša, kar posledično pomeni manjše segrevanje. Ker računalniki oddajajo kar dvakrat manj toplote kot sicer, tu odpade potreba po dragem hladilnem sistemu. Ali to potemtakem pomeni, da bomo v prihodnje računalniške centre napajali neposredno z enosmerno električno napetostjo?


Prijavi napako v članku