Telefoni
09.11.2012 10:02

Deli z drugimi:

Share

Bo podjetje VirnetX uničilo Apple?

Jo bo Apple tokrat potegnil krajšo?
Jo bo Apple tokrat potegnil krajšo?

Pri Applu so tožbe zaradi domnevnih kršitev takšnih in drugačnih registriranih patentov postale že nekaj povsem običajnega. Podjetje VirnetX pa je pred kratkim dokazalo, da tudi podjetje iz Cupertina neupravičeno zlorablja tuje patente. Sodni senat je namreč Applu zaradi kršitve registriranih patentov podjetja VirnetX naložilo kazen v višini preračunanih 290 milijonov evrov. Znatno denarno kazen je podjetju iz Cupertina izreklo tekaško sodišče.

Podjetje VirnetX je tožbo proti Applu vložilo lansko leto. To ga je obtožilo neupravičene uporabe njihove patentirane tehnologije za vzpostavitev varne povezave med računalniškimi sistemi v navideznem zasebnem omrežju. To tehnologijo je podjetje iz Cupertina neupravičeno koristilo v pametnih mobilnih telefonih iPhone 4S, in sicer pri spletnih videokonferencah preko sistema FaceTime. Tožba se je kasneje »razširila« še na novo družino pametnih mobilnih telefonov iPhone, tabličnih računalnikov iPad in osebnih računalnikov Mac.

Kazen v višini preračunanih 290 milijonov evrov je za Apple drobiž, saj ima to samo v denarnih zalogah na voljo preračunanih 91 milijard evrov. Zato so se pri podjetju VirnetX odločili, da bodo od ameriškega patentnega urada (Patent and Trademark Office) zahtevali popolno prepoved prodaje vseh pametnih mobilnih telefonov iPhone, tabličnih računalnikov iPad in osebnih računalnikov Mac, ki ponujajo možnost spletnih videokonferenc preko sistema FaceTime. Ker se vodilni Appla seveda ne čutijo krive kršitve registriranih patentov, bodo ti sodbo tekaškega sodišča izpodbijali s vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku