Računalništvo, telefonija
15.08.2018 08:00

Deli z drugimi:

Share

Bi lahko napajali celoten svet s sončno energijo?

Svet mora nujno "preklopiti" na obnovljive vire energije
Svet mora nujno "preklopiti" na obnovljive vire energije

Kratek odgovor? Na zemljo Sonce v eni uri “pošlje” dovolj energije za celo leto porabe elektrike po celem svetu. Dolg odgovor? Vse skupaj je malce prezapleteno. Sonce približno vsak dan odda približno 37 kWh na en sam kvadratni čevelj, kar je malo manj kot 0,10 m2.

Če bi okrog 50.000 m2 na zemlji zagotovili za proizvajanje električne energije s pomočjo sonca, bi tako lahko nadomestili vse vire energije po celem svetu. Za lažjo predstavo, je to velikost Španije.

Seveda pa moramo vzeti v izračun dejstvo, da vse solarne celice ne morejo biti na kupu, saj morajo zagotavljati energijo po celem svetu enakomerno.

V mislih moramo imeti tudi izkoriščenost, katera je okrog 25%.

Takšen projekt bi vse prebivalce stal okrog 294 kvadriljon ameriških dolarjev, kar je za ogromno, glede na BDP celega sveta, kateri znaša “le” 78 trilijonov ameriških dolarjev.

Vendar se moramo tukaj zamisliti, koliko bi imel takšen vložek pomen za celi svet. Vsekakor se pa ne moremo samo osredotočiti na sončno energijo, saj le-ta ni na voljo ponoči, oziroma deluje slabše v slabem vremenu. Zaradi tega bi se morali še osredotočiti na druge obnovljive vire energije, kot je vetrna in vodna energija.

Zagotovo bi se pa takšen vložek v celi svet zelo izplačal, saj bi pomenil velik korak k ohranjanju zemlje in zagotavljanju čistega zraka za vse.


Prijavi napako v članku