Računalništvo, telefonija
12.09.2011 12:12

Deli z drugimi:

Share

Banke v Srednji in Vzhodni Evropi se obračajo na IBM

Banke v Srednji in Vzhodni Evropi se obračajo na IBM za podporo pri preoblikovanju poslovanja.
Roche in IBM sodelujeta pri razvoju nanotehnologije za sekvencioniranje DNK
Roche in IBM sodelujeta pri razvoju nanotehnologije za sekvencioniranje DNK

IBM je objavil podrobnosti o več rešitvah, sklenjenih z vodilnimi bankami v Srednji in Vzhodni Evropi, katerih skupna vrednost presega 100 milijonov ameriških dolarjev. Rešitve na področju finančnih storitev so del ukrepov, s katerimi bodo banke izkoristile prednosti najnovejših mobilnih in internetnih tehnologij in s tem izboljšale učinkovitost poslovanja.

Med bankami, ki so sklenile tovrstne posle, so PKO Bank Polski iz Poljske, Sberbank iz Rusije, Erste & Steiermärkische Bank iz Hrvaške, PRAVEX-BANK iz Ukrajine, Garanti Bank iz Turčije, JSC Rietumu Banka iz Latvije, Societe Generale iz Srbije, Nova Ljubljanska Banka iz Slovenije in Raiffeisen Bank iz Romunije ter Češke. V okviru IBM-ovih rešitev za modrejše bančništvo (Smarter Banking) bo IBM dobavil novo strojno in programsko opremo ter poskrbel za storitve, ki bodo bankam omogočile modernizacijo njihovih centralnih bančnih sistemov. S tem se bodo pripravile na rast, izboljšale učinkovitost in izkoristile nove tržne priložnosti.

IBM bo najstarejši in največji poljski banki, PKO Bank Polski, zagotovil štiri najnovejše IBM-ove strežnike zEnterprise z namenom izboljšanja delovanja in učinkovitosti bančnih sistemov ter izboljšanja storitev za stranke. Dodatno je IBM zagotovil tudi programsko opremo, ki omogoča lažje združevanje ključnih poslovnih procesov in izboljšano upravljanje finančnih podatkov ter podatkov o strankah. V Rusiji je podjetje IBM sklenilo 10 milijonov ameriških dolarjev vreden posel z največjo posojilnico v državi, banko Sberbank, v okviru katerega ji bo zagotovilo novo arhitekturo programske opreme za boljšo integracijo IT infrastrukture banke kot podporo njenemu delovanju, ki poteka na območju devetih časovnih pasov v Rusiji. Nov sistem omogoča hitrejše sprejemanje odločitev ter učinkovitejše in točnejše upravljanje finančnih podatkov, s čimer se bo izboljšal nivo storitev za stranke in znižalo kreditno tveganje. Tretja največja banka na Hrvaškem, Erste & Steiermärkische Bank (Erste Bank), je uspešno prenesla svoj osrednji bančni sistem na IBM-ovo tehnologijo z namenom znižanja stroškov vzdrževanja in lažjega razvoja novih finančnih storitev. Z novim sistemom je Erste Bank skrajšala čas, potreben za paketno obdelavo, in občutno izboljšala delovanje spletnih procesov v primerjavi s prejšnjim sistemom Unysis. V Romuniji je banka Raiffeisen Bank izbrala IBM za zagotovitev nove IT infrastrukture kot del njenega prizadevanja za povečanje konkurenčne prednosti in izboljšanje storitev za stranke. Nova platforma za upravljanje poslovnih vsebin (Enterprise Content Management) bo banki Raiffeisen omogočila prenovo poslovnih procesov in izboljšanje učinkovitosti. Podjetje IBM bo zagotovilo strojno in programsko opremo, pa tudi svetovanje in storitve na področju vpeljave, integracije in vzdrževanja novega sistema. V okviru drugega projekta z Raiffeisen Bank na Češkem je IBM zagotovil nov osrednji bančni sistem in storitve za vzdrževanje omenjenega sistema za obdobje petih let.

Največja slovenska banka, Nova Ljubljanska Banka (NLB), se je na podjetje IBM obrnila za pomoč pri prenovi informacijskega sistema, da bi lahko bolje upravljala s podatki ter zagotavljala pravočasna in točna finančna poročila za Evropsko centralno banko. IBM je banki zagotovil strežnike zEnterprise in programsko opremo za poslovno analitiko IBM Smart Analytics Optimizer, s čimer se bo čas, potreben za obdelavo finančnih podatkov, občutno skrajšal. Zapletene poizvedbe, ki so prej zahtevale uro do uro in pol, bodo zdaj obdelane v nekaj sekundah. IBM bo zagotovil tudi tehnološke storitve, potrebne za zasnovo in vpeljavo novega sistema.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IBM SLOVENIJA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IBM SLOVENIJA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Roche in IBM sodelujeta pri razvoju nanotehnologije za sekvencioniranje DNK

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IBM SLOVENIJA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku