Računalništvo, telefonija
18.05.2018 10:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aktivirali prvo komercialno mobilno omrežje 5G na svetu

Aktivirali prvo komercialno mobilno omrežje 5G na svetu
Aktivirali prvo komercialno mobilno omrežje 5G na svetu

Če je bil nekoč svet v tekmovanju, kdo bo prvi na luni, je sedaj vprašanje, katera država bo imela prva dostop do mobilnega omrežja 5G. Kot kaže, so v tem tekmovanju zmagali v Katarju, saj je mobilni operater Ooredoo v glavnem mestu Doha zagnal prvo komercialno mobilno omrežje 5G, in sicer v okviru storitve 5G Supernet. To sicer niti ne preseneča, saj je mobilni operater Ooredoo z investicijami v postavitev novega mobilnega omrežja začel že leta 2016, v novembru istega leta pa je v navezi z letalsko družbo Qatar Airways uspešno opravil prva preizkušanja.

Mobilno omrežje 5G deluje na frekvenci 3,5 gigaherca in je trenutno na voljo na območju, ki poteka od otoka Pearl-Qatar do letališča Hamad International Airport. Uporabniki bodo novo mobilno omrežje lahko začeli uporabljati junija letos, čeprav le v navezi s prototipi mobilnih naprav, ki to omrežje podpirajo. Na komercialne pametne mobilne telefone s podporo hitremu mobilnemu omrežju 5G pa bo treba počakati vse do prve polovice naslednjega leta. Do takrat pa naj bi bilo omrežje 5G na voljo tudi v evropskem prostoru, mogoče tudi pri nas.

Na uvedbo komercialnega mobilnega omrežja 5G širom sveta zagotovo z nestrpnostjo čakajo najzahtevnejši uporabniki storitev mobilne telefonije. To omrežje ima namreč vsaj na papirju velik potencial, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev. Hitro omrežje 5G bo kot nalašč tudi za povezovanje vozil brez voznika, saj bo zakasnitveni čas znašal le okoli eno milisekundo. To je bistveno za uvedbo tovrstnih vozil v prakso, saj bodo morala neprestano komunicirati z drugimi napravami in udeleženci v prometu.


Prijavi napako v članku