Računalništvo, telefonija
19.05.2014 15:55
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

15-letnik ustvaril programsko orodje, ki zaznava genske mutacije, odgovorne za raka

Nathan Han iz Bostona je na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike osvojil glavno nagrado v vrednosti 75.000 USD.
Nathan Han iz Bostona je prejel nagrado Gordona E. Moora v višini 75.000 USD, poimenovano po soustanovitelju podjetja Intel, ki je bil tudi sam znanstvenik.
Nathan Han iz Bostona je prejel nagrado Gordona E. Moora v višini 75.000 USD, poimenovano po soustanovitelju podjetja Intel, ki je bil tudi sam znanstvenik.

Petnajstletni Nathan Han iz Bostona je na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike prejel prvo nagrado za razvoj programskega orodja, ki temelji na strojnem učenju in je namenjeno proučevanju genskih mutacij, povezanih z rakom dojke. Sejem je eden od programov društva za znanost in javnost.

Z uporabo podatkov iz javno dostopnih podatkovnih zbirk je Han podrobno proučil značilnosti več mutacij gena za zaviranje rasti tumorja BRCA1, da bi svojo programsko opremo »naučil« razlikovati med mutacijami, ki povzročajo bolezen, in tistimi, ki je ne. Njegovo orodje deluje z 81-odstotno stopnjo natančnosti in bi ga bilo mogoče uporabiti za bolj natančno odkrivanje tveganja raka zaradi mutacij gena BRCA1. Han je prejel nagrado Gordona E. Moora, ki znaša 75.000 USD in je imenovana po soustanovitelju podjetja Intel, ki je bil tudi sam znanstvenik.

Petnajstletni Lennart Kleinwort iz Nemčije je prejel eno od dveh nagrad Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Kleinwort je razvil novo matematično orodje za pametne telefone in tablice, ki tem napravam prinaša nove možnosti, za katere so bila prej potrebna bolj napredna in dražja računalniška orodja. Njegova aplikacija uporabnikom omogoča risanje krivulj, premic in geometrijskih likov na zaslon na dotik, sistem pa jih nato spremeni v oblike in enačbe, ki jih je mogoče spreminjati po želji.

Sedemnajstletna Shannon Xinjing Lee iz Singapurja je druga prejemnica nagrade Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Nagrado si je prislužila za razvoj novega elektrokatalizatorja, ki ga bo morda mogoče uporabiti za baterije prihodnosti. Znanstveniki že nekaj časa iščejo načine, kako narediti polnilne cink-zračne baterije bolj praktične, saj bi bile bolj varne in lažje in ker imajo šestkrat višjo energetsko gostoto v primerjavi z litij-ionskimi baterijami, zaradi česar bi bile popolne za hibridna vozila. Shannon Lee je ugotovila, da je njen katalizator iz aktiviranega oglja, ki ga je ustvarila izključno iz zoglenelega kitajskega jajčevca, odločno premagal bolj napredni komercialni katalizator na preizkusih zanesljivosti in življenjske dobe, njegova proizvodnja pa bo okolju prijazna in cenovno učinkovita.

»Svet potrebuje več znanstvenikov, ustvarjalcev in podjetnikov, ki bi ustvarjali delovna mesta, skrbeli za gospodarsko rast in reševali pereče globalne izzive,« je dejala Wendy Hawkins, izvršna direktorica Intelovega sklada. »Intel verjame, da so mladi ključ do inovacij, in upamo, da bodo letošnji zmagovalci navdahnili še več dijakov, da se posvetijo znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki, ki predstavljajo temelje ustvarjalnosti.”

Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1700 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na več kot 435 povezanih sejmih v več kot 70 državah in regijah. Poleg glavnih zmagovalcev je več kot 500 finalistov prejelo nagrade za svoje inovativno raziskovalno delo, kar vključuje 17 zmagovalcev, ki so zmagali v posameznih kategorijah in prejeli nagrade v višini 5000 USD. Nadalje je Intelov sklad šoli vsakega zmagovalca in povezanim sejmom, ki jih predstavljajo, podelil dotacije v višini 1000 USD. Poleg tega je Intelov sklad izbranemu številu dijakov podaril izkustvene nagrade, vključno z 11-dnevnim izletom na Kitajsko, kjer se bodo lahko udeležili največjega kitajskega znanstvenega tekmovanja, se srečali z raziskovalci Intelovega laboratorija v Šanghaju in obiskali raziskovalni center za pande v Chengduju.

Celoten seznam finalistov je na voljo v programu dogodka. Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike 2014 skupaj financirata Intel in Intelov sklad, dodatne nagrade in podporo pa prispeva več deset drugih podjetij ter akademskih, vladnih in znanstvenih organizacij. Letos je bilo podeljenih več kot 5 milijonov USD.


Prijavi napako v članku