Računalništvo, telefonija
11.11.2014 18:18

Deli z drugimi:

Share

Apple Pay kritična točka za NFC

Strokovnjaki verjamejo, da bo novi sistem Apple Pay dal nov zagon plačilnem sektorju na področju brezkontaktne tehnologije.
Apple Pay kritična točka za NFC
Apple Pay kritična točka za NFC

Potem ko je Apple predstavil novi iPhone 6, ki ima kot prvi od jabolčnih telefonov vgrajen tudi čitalec NFC, in sistem Apple Pay, so debate o možnostih brezkontaktne tehnologije obkrožile svet. Apple Pay je kot revolucija na področju mobilnega plačevanja razburkal tudi dogajanje med tisoči obiskovalcev največjega sejma na področju kartične tehnologije Cartes 2014, ki se je končal pred nekaj dnevi.

Prednosti tega, da je tudi tako zveneče ime pod svoje okrilje vzelo naprave NFC, so precejšnje, pravi June Yee Felix, predsednica Verifone Europe. “Apple Pay je nekaj čudovitega za našo industrijo,” je povedala več sto delegatom, ki so se udeležili odprtja največjega sejma na področju kartične tehnologije v Parizu CARTES SECURE CONNEXIONS 2014. “Osvojili so potrošnika. Ta tehnologija je bila tam kar nekaj časa. Drugi, kot npr.Google, so šli po isti poti, ampak tisto, kar je drugačno, je, da je Apple razburkal domišljijo potrošnika.” Nadaljevala je: “Imeti 200.000 trgovcev, kjer lahko plačujemo na ta način, in to samo v ZDA, je ključen moment za začetek dinamičnega gibanja. Gre za ustvarjanje razburjenja med potrošniki, kar je zelo, zelo pomembno.”

Sprejetje NFC tehnologije tudi med glavnimi evropskimi blagovnimi znamkami, kot je npr. Marks&Spencer, prav tako pomaga razširjati promet na področju brezkontaktnega plačevanja. Treba je namreč vedeti, da je brezkontaktno plačilo do 15-krat hitrejše od tradicionalnih metod, pri katerih se uporablja gotovino ali kartice.

Oyvind Rastad, predsednik Eurosmart, trgovinskega organa varnostne industrije, se je prav tako dotaknil prihoda velikana Apple na NFC trg: “To je odlična novica za industrijo. Naslednje leto bo leto NFC. Vem, da sem to napovedal že trikrat, a zdaj NFC zares postaja komercialna resničnost.« Medtem je bilo izdanih že skoraj dve milijardi čipov in kartic, od tega 500 milijonov samo na Kitajskem, je opozoril. Glavni prehod na čipe in kartice poteka tudi v ZDA, ki se je dolgo oklepala tradicionalnega plačevanja s kreditno kartico in podpisom potrdila. “Vidimo hiper-povezan svetu, kjer so vsi in je vse povezano v vsakem trenutku. Do leta 2020 bo več kot 50% transakcij bo opravljenih mobilno,” je zaključil Rastad.

Brezkontaktna tehnologija, ki jo omogoča NFC, je sicer super uporabna tudi na drugih področjih oziroma kjerkoli se zahteva hitro identifikacijo – z brezkontaktno kartico se vam obisk fitnesa zabeleži z eno potezo, samo dotik terminala s kartico je dovolj za vožnjo z avtobusom, z brezkontaktno zapestnico lahko npr. tudi koristite različne stiritve v izbranem welness centru.

>> Več o NFC tehnologijiZ brezkontaktnimi karticami, čitalci, zapestnicami, nalepkami, obeski oziroma “tagi” in terminali so možnosti skoraj neomejene – morda lahko rešijo tudi vašo težavo. Pokličite nas ali nam pišite; povabili vas bomo na odlično kavo ter vam z veseljem predstavili vse, kar vas zanima, skupaj pa bomo zagotovo našli tudi najboljšo rešitev. IDentiks kartični sistemi d.o.o., 0590 90 550, info@identiks.si, www.identiks.si.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Tehnološke servisne delavnice so bile v zadnjem letu eden izmed stebrov, ki so omogočali, da je lahko tehnologija poskrbela za karseda normalen potek življenja. Poraba in povpraševanje ... Več