Računalništvo, telefonija
27.04.2011 06:37
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evolucija zaslonov na dotik

Novi izdelek podjetja Peratech združuje prednosti tako kapacitativnih kot rezistivnih zaslonov.
Novi izdelek podjetja Peratech združuje prednosti tako kapacitativnih kot rezistivnih zaslonov.

Na dotik občutljivi zasloni lahko precej olajšajo in pohitrijo delo z mobilnimi napravami. Tu gre predvsem za kapcitivne zaslone, ki vsebujejo mrežo diod. Te se ob dotiku prsta ob stekleno površino »vklopijo« in določijo položaj dotika na zaslonu. Slabost kapacitivnih zaslonov je predvsem v veliki porabi električne energije, saj so tu diode neprestano pod električno napetostjo. To se vendarle utegne kmalu spremeniti. Podjetje Peratech je namreč najavilo evolucijo na dotik občutljivega zaslona.

Tu dejansko gre za hibridni zaslon, ki temelji na osnovi sloja kompozitnega prozornega materiala (Quantum Tunneling Composite) debeline komajda šest mikrometrov. Nova tehnologija omogoča, da se dodatne diode dejansko vklopijo šele tedaj, ko se izvede fizični pritisk na zaslon. Tehnologija QTC Clear prinaša dve ključni prednosti. Ta omogoča zelo natančno določanje položaja dotika (primerljivo s kapcitivnimi zasloni) in pri »delovanju« porabi zanemarljivo količino električne energije.

Novi na dotik občutljivi zasloni bodo pisani na kožo predvsem pametnim mobilnim telefonom. Seveda jih bo mogoče uporabljati še na bogati paleti prenosnih mobilnih naprav. Ta bo prinesla veliko novih možnosti, vključno s tridimenzionalnim vnašanjem ukazov. Tehnologija QTC Clear naj bi bila kmalu na voljo vsem večjim proizvajalcem zaslonov. Prve naprave, opremljene z revolucionarnim na dotik občutljivim zaslonom, naj bi na trg prispele še letos. Njihova prihodnost bo seveda v prvi vrsti odvisna tako od nas uporabnikov kot vodilnih proizvajalcev mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku