Računalništvo, telefonija
21.03.2013 08:20

Deli z drugimi:

Share

Pripravite se na invazijo visokoločljivih televizorjev Ultra HD

Trgovci širom sveta naj bi letos skupno prodali kar 2,6-milijonov televizorjev z ločljivostjo Ultra HD in to kljub njihovi še vedno visoki maloprodajni ceni. Analitsko podjetje NPD DisplaySearch pa po drugi strani pričakuje, da bo zanimanje za televizijske sprejemnike OLED močno upadlo.
Vsi televizorji z ločljivostjo večjo od 3.840 x 2.160 slikovnih točk bodo odslej opremljeni z oznako Ultra HD
Vsi televizorji z ločljivostjo večjo od 3.840 x 2.160 slikovnih točk bodo odslej opremljeni z oznako Ultra HD

Analitsko podjetje NPD DisplaySearch ocenjuje, da se bo v letošnjem letu povpraševanje po televizorjih z ločljivostjo Ultra HD močno povečalo in to kljub njihovi še vedno visoki maloprodajni ceni. Medtem ko je trgovcem v lanskem letu široma sveta skupno uspelo prodati le 63-tisoč tovrstnih televizorjev, naj bi se letos ta številka gibala okoli 2,6-milijonov enot. To bo za proizvajalce zaslonskih matrik Ultra HD izjemen zalogaj, saj za njihovo proizvodnjo trenutno skrbi le pet podjetij.

Televizorji ločljivosti Ultra HD so med uporabniki nadvse priljubljeni predvsem na račun izjemne kakovosti prikaza slik, čeprav je na trgu še vedno zelo malo vsebin, kjer bi tako visoka ločljivost lahko resnično prišla do izraza. Do te oznake so namreč »upravičeni« le televizijski sprejemniki s privzeto ločljivostjo vsaj 3.840 x 2.160 slikovnih točk. Z oznako Ultra HD pa se danes označujejo predvsem televizorji, ki ponujajo izris slik z ločljivostjo 4.096 x 2.160 oziroma 7.680 x 4.320 slikovnih točk.

Zaradi večjega povpraševanja po televizorjih Ultra HD raziskovalci analitskega podjetja NPD DisplaySearch pričakujejo upad zanimanja za televizijske sprejemnike OLED. Trgovcem naj bi letos uspelo prodati zgolj 50-tisoč tovrstnih televizorjev. Skupno pa naj bi širom sveta letos prodali kar 237-milijonov televizijskih sprejemnikov.


Prijavi napako v članku