Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
18.04.2023 07:24

Deli z drugimi:

Share

Modularni pristop k digitalizaciji kot odgovor na izzive v tradicionalni industriji

Podjetje Danfoss je družinsko podjetje z 90-letno zgodovino in 47.000 zaposlenimi in sodi v tradicionalno industrijo.
Foto: Danfoss
Foto: Danfoss

Kljub temu pa se IT razvoja loteva na netradicionalen način s poudarkom na novih tehnologijah, spodbujanjem razvoja inovacij, pa tudi inovacijah v razvoju kadrov. Vodja delovne skupine za razvoj in API-je, Jesper Lund Dalgaard, nam je pomagal dognati, v čem je jedro njihovega načina dela – v čem so drugačni od ostalih.

Podjetje Danfoss sodi v tradicionalno industrijo, vendar pa je za razliko od ostalih podjetij v tradicionalni industriji precej napredno, kar se tiče IT razvoja. Kako to?

Odprtost za novosti in preizkušanje le-teh je bistven del našega DNK, kulture podjetja. V 30. letih preteklega stoletja je naš ustanovitelj Mads Clausen z neštetimi prebojnimi inovacijami in patenti zaznamoval smer razvoja našega podjetja. Ta dediščina še vedno predstavlja bistven ustroj našega dela. Spodbujamo učenje, radovednost, nove poglede, zanimajo nas nove tehnologije, inovacije. Sodelavci prihajamo tudi iz različnih kontinentov in kultur, kar omogoča izjemno pester dialog, ki na koncu privede do izvenstandardnih rešitev in omogoča inovacije v tehnologiji.

Kako se inovativen način dela odraža v IT oddelku? V čem se podjetje Danfoss razlikuje z vidika dela v IT oddelku?

Pri delu v IT-ju je inovativnost ključna. Velik pomen vidimo v omogočanju prostora za kreativnost in preizkušanju novih stvari. Vedno iščemo možnosti za testiranje, veliko delamo na preizkusih/potrditvah konceptov (angl. proof of concept). Manjše projekte uporabljamo kot testna polja za preizkušanje novih pristopov. V kolikor se izkažejo kot uspešni, jih nato uvedemo v ostale nove projekte. Ravno pred kratkim smo na primer lansirali katalog izdelkov, kjer smo poizkušali rešitve zgraditi na popolnoma drugačen način, kot še nikoli doslej.

Na kakšen način?

Odločili smo se za uporabo mikro servisov, mikro frontendov (angl. micro frontends), headless CMS sistema, ki sloni na API-jih. Način se je izkazal za izjemno uspešnega in ga že uvajamo tudi v ostale projekte.

Kaj spodbuja razvoj uporabniške izkušnje v podjetju Danfoss?

IT razvoj pravzaprav vodijo potrebe podjetja. Ko se posel razvija in se nam pridružujejo nova podjetja, to za nas pomeni, da moramo biti tehnološko dovolj agilni, da lahko podpremo poslovne odločitve. Z modularnimi rešitvami, ki jih lahko ponovno uporabimo in lažje ter hitreje integriramo nove poslovne subjekte. Predstavljajte si IT rešitve kot gradnike, ki jih lahko priklapljamo ali spajamo glede na naše poslovne potrebe.

Zakaj se je pomembno posluževati gradnikov in modularnih pristopov? Kakšno vrednost to prinaša?

Predvsem omogoča prilagajanje spremembam. Kot na primer, ko se nam pridružujejo nova podjetja. Ker baziramo na storitvah, je posledično potrebna nižja integracija, s katero skrajšamo čas za vstop na trg. Enostavnejša sta tudi podpora in vzdrževanje. V kolikor imamo na primer razvito komponento za večkratno uporabo in jo uporabimo v štirih različnih rešitvah, jo moramo vzdrževati le enkrat. Sicer bi jo morali vzdrževati štirikrat. Z novim pristopom smo na primer obrazec za kontakt z zemljevidi (Baidu za Kitajsko in Google Zemljevidi za preostali del sveta) optimizirali do te mere, da smo uporabili 700 vrstic kode manj, povečali smo hitrost in izboljšali vzdrževanje. Morda se sliši nepomembno, vendar v podjetju z več kot 4000 aplikacijami imajo takšne zadeve izjemen učinek.

Katerih tehnologij in pristopov se torej poslužujete?

V IT oddelku podjetja Danfoss se poslužujemo sestavljivih izkušenj (angl. composable experiences), modularnega pristopa, PBC-jev (angl. packaged business capabilities). Razvijamo skladno z MACH tehnologijo, kar pomeni Microservice based, API first, Cloud native, Headless. Poskušamo razmišljati na sestavljiv način (angl. composable thinking), z uporabo sestavljivih tehnologij (angl. composable technologies) in sestavljivo poslovno arhitekturo (angl. composable business architecture).

Kakšne pa so potencialne nevarnosti modularnih pristopov?

Izziv lahko sčasoma predstavlja izguba nadzora. Potrebni sta večja usklajenost in komunikacija. Vendar imamo že vzpostavljene rešitve, ki to omogočajo.

Ali vaši pristopi lahko predstavljajo konkretno dodano vrednost tudi za same IT razvojnike?

Ravno s fleksibilnostjo rešitev omogočamo razvoj inovacij v tehnologijah, učenje in uporabo novih razvojnih jezikov, preizkušanje novih pristopov, metod dela. Imamo kulturo poskusov in napak, s katero spodbujamo nove ideje in jih uvajamo v trajnejše rešitve. (P.R.)

www.danfoss.com


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Poslovne rešitve Danfoss Trata

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Danfoss Trata
Za več informacij so vam na voljo pri Danfoss Trata
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Danfoss Trata? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več