Procesorji
21.04.2009 06:30

Deli z drugimi:

Share

Intel pripravljen na 32 nanometrsko tehnologijo

Proti koncu leta se nam obetajo še zmogljivejši procesorji Core i7.
Proti koncu leta se nam obetajo še zmogljivejši procesorji Core i7.

Podjetju Intel je na začetku leta uspel nov podvig na področju miniaturizacije računalniških komponent, saj mu je kot prvemu uspelo pripraviti procesorsko jedro s pomočjo 32-nanometrske tehnologije. Ker bo novi proizvodni proces omogočil uporabo večjega števila tranzistorjev za preračunavanje podatkov, bo računalniški gigant lahko tudi v prihodnje nadaljeval t. i. “Moorov zakon”. Ta predvideva podvojitev števila tranzistorjev na čipu vsakih dvanajst do osemnajst mesecev in s tem kakopak tudi njegove zmogljivosti.

Kot vse kaže je podjetju Intel uspelo izdelati tudi prvi delujoči procesor s pomočjo 32-nanometrske tehnologije, na kar je računalniško javnost opozoril uporabnik spletne strani XtremeSystems Forums. Novi procesor naj bi bil opremljen tudi z grafično sredico, izdelano s pomočjo 45-nanometrske tehnologije, ki se po zmogljivosti lahko kosa tudi z grafičnimi karticami srednjega cenovnega razreda.

Novinec, ki naj bi podatke preračunaval s frekvenco 2,4 GHz, podpira tehnologijo Turboboost, ki sistemu omogoča prilagajanje širokemu krogu delovnih opravil in sistemske pomnilnike DDR3-1333. Prve procesorje s sredicami Westmere, ki bodo izdelane s pomočjo 32-nanometrske tehnologije, lahko pričakujemo na prodajnih policah trgovin že proti koncu leta.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku